Što učiniti u danima kada želite biti najaktivniji, ali u tome vas sprječava osjećaj iscrpljenosti i potreba za snom.
Proljetni umor nije samo neki trendi izraz koji koristimo kao izgovor kada stigne proljeće; on se javlja zbog promjena u duljini dana, u temperaturi i hormonalnih prilagodbi, a užurbani način života i svakodnevni stres čine dodatno opterećenje za organizam.
Osim toga, dolaskom proljeća tijelo prolazi kroz proces čišćenja, što može dodatno dovesti do osjećaja iscrpljenosti.
Kako se onda pripremiti za početak proljeća, za one ljepše i sunčane dane u kojima želimo uživati na otvorenom, a ne provoditi vrijeme s osjećajem težine i spavajući vikendima. Za savjete smo upitali nutricionistkinju Maju Ljubas iz Nutrioma.
N: Kako podržati zdravlje kroz prehranu u proljetnom prijelaznom razdoblju?
S dolaskom proljeća naše tijelo se postupno prilagođava vanjskim promjenama, a prehrana igra ključnu ulogu u podršci organizmu. Svježe voće i povrće, posebno zeleno lisnato povrće poput špinata, blitve i kelja, bogato je vitaminima i mineralima koji osiguravaju podršku imunološkom sustavu.
Također, važno je povećati unos vode kako bi podržali proces detoksikacije i osigurali tijelu optimalne uvijete za oporavak. Osim vode, od pomoći mogu biti i biljni čajevi poput koprive i maslačka koji dodatno podržavaju funkciju bubrega i jetre. Ne zaboravite boravak u prirodi, redovitu tjelovježbu i kvalitetan san jer oni pridonose ravnoteži organizma, a time povećavaju otpornost na sezonske promjene.
N: Trebamo li prilagoditi prehranu godišnjem dobu, u ovom slučaju proljeću?
Priroda nam kroz godišnje sezone nudi upravo ono što našem tijelu treba. U proljeće su to lagani, osvježavajući obroci poput salata bogatih raznolikim povrćem kao što su rotkvica, mladi luk i šparoge, zelena salata, rikola i mladi špinat, sezonsko voće raznih boja – jagode, marelice i trešnje bogati su antioksidansima, mineralima i vitaminima te osiguravaju organizmu potrebne fitonutrijente.
Uz to, ne smijemo zaboraviti na uravnoteženu prehranu i dostatan unos proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća. Prilagođavanjem prehrane godišnjim dobima i korištenjem sezonskih namirnica podržavamo prirodne potrebe organizma, omogućujući mu da na najbolji način iskoristi dostupne hranjive tvari.
N: Kako možemo dodatno podržati svoje tijelo u ovo vrijeme?
Uravnoteženom prehranom bogatom probiotičkim kulturama, zdravim masnoćama, vitaminom C, željezom, magnezijem i vitaminima B skupine koje nalazimo u orašastim plodovima, plavoj ribi, sjemenkama, zelenom povrću, fermentiranim namirnicama i mahunarkama pomaže u ovom procesu. Konzumacijom složenih ugljikohidrata poput kvinoje, prosa, heljde, amaranta i integralnih žitarica osiguravamo dugotrajnu energiju i preveniramo „umor“ poslije obroka.
Boravak na suncu pomaže u sintezi vitamina D, šetnje u prirodi podižu raspoloženje i proizvodnju „hormona sreće“, a kvalitetan san i umjerena tjelovježba dodatno podižu razinu energije.
Zašto je baš u ovo vrijeme osobito dobro uzimati vitamin C?
Iako ga često povezujemo sa zimom, vitamin C ključan je nutrijent za optimalno funkcioniranje našeg organizma i potreban nam je tijekom cijele godine – osobito je dobar saveznik u borbi protiv proljetnog umora. Njegova uloga u tijelu je raznolika, podržava imunološki sustav, potiče apsorpciju željeza – posebice iz biljne hrane, doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, podržava proizvodnju kolagena i ubrzava regeneraciju stanica. Također, vitamin C sudjeluje u sintezi neurotransmitera serotonina, što doprinosi boljem raspoloženju.
Kako bismo osigurali optimalan unos, preporučuje se svakodnevno konzumirati vitamin C, kroz svježe voće i povrće ili dodatke prehrani te izbjegavati termičku obradu namirnica bogatih ovim vitaminom. Tu je potrebno istaknuti i Camu Camu, voće koje raste samoniklo u poplavnim područjima potoka i na obalama rijeka, jezera te močvara regije Amazone.
Osim toga, on pomaže u očuvanju mladolikog izgleda i pridonosi ljepoti kože. Njegovo snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa, potiče sintezu kolagena i pomaže koži da zadrži svježinu i elastičnost. Redovita konzumacija namirnica bogatih vitaminom C, doprinosi blistavom izgledu i zdravlju kože.
On nije samo izvor vitamina C, već obiluje i mnogim drugim bioaktivnim spojevima. Među njima su i polifenoli – spojevi koji uvelike koriste ljudskom organizmu i pomažu u borbi protiv raznih bolesti. Oni dodatno doprinose ukupnom antioksidativnom kapacitetu.
Camu Camu sadrži i b vitamine, minerale poput kalija, kalcija, magnezija, cinka i željeza, masne kiseline, aminokiseline te mnoge druge hranjive tvari važne za ljudski organizam.
N: Zašto smo skloniji prehladama u proljeće i kako si pomoći?
Promjenjive temperature oslabljuju imunitet, čineći nas podložnijima prehladama. Tijelo se prilagođava novim uvjetima, a imunološki sustav može oslabjeti.
Vitamin C iz agruma, jagoda i paprike podržava imunološki sustav, dok probiotičke namirnice poput jogurta, kefira i kiselog kupusa jačaju crijevnu mikrofloru, koja ima ključnu ulogu u obrambenom sustavu organizma. Kao dodatna pomoć pri osnaživanju imunološkog sustava mogu nam pomoći dodaci prehrani poput cinka, selena, vitamina C, vitamina D i probiotika.
Također, češnjak i đumbir djeluju kao prirodni zaštitnici tijela, pomažući tijelu da se izbori s infekcijama.
N: Je li umor znak manjka sna ili potrebe za podrškom organizmu?
Proljetni umor ne znači nužno da trebamo više sna, već da tijelo traži dodatnu podršku. Namirnice poput badema, banana i zelenog lisnatog povrća pomažu u proizvodnji melatonina, hormona sna, dok omega-3 masne kiseline iz plave ribe, sjemenki i orašastih plodova poboljšavaju raspoloženje i zdravlje živčanog sustava.
Osim prehrane, važno je uskladiti ritam spavanja sa cirkadijalnim ritmom, prirodnom izmjenom dana i noći, odnosno izlaska i zalaska sunca. Konzumacija biljnih čajeva poput kamilice, mente, valerijane, u večernjim satima prije spavanja može olakšati uspavljivanje i poboljšati kvalitetu sna.
Ukoliko osjećate da vam je potrebna dodatna podrška u borbi sa proljetnim umorom, pomoć možete potražiti u biljnim oblicima suplemenata vitamina C koji imaju visoku bioraspoloživost i izvrsnu gastrointestinalnu podnošljivost. Proljeće je idealno vrijeme za obnovu tijela i duha, a pravilna prehrana ključna je u tom procesu. Prateći sezonske namirnice i usklađujući prehranu s potrebama organizma, možemo poboljšati opće zdravlje, energiju i vitalnost.
*Ovo je sponzorirani i savjetodavni članak, a informacije su preuzete sa stranice www.bioandina.hr; za korištenje proizvoda savjetujte se sa stručnjacima.