Ne možete se riješiti prehlade ili kašlja?

Foto: Unsplash

Preporučujemo vam suplement prehrani s najvišom dozom vitamina C.

Ovo je nažalost vrijeme koje mnogi provode noseći se s prehladama. Jedan od razloga je i iscrpljenost koja nas sustigne nakon što smo zatvorili još jednu godinu, ”odradili” prosinac, a sada su nastupili mir i tišina. Poznato je, vjerujemo i vama po vašem iskustvu, kako tijelo ”vraća” kada se umiri, tj. tek kada usporimo i odlučimo malo stati, dočekaju nas prehlade, gripa i virusi.

Ove godine svjedočimo dugim prehladama koje ne prolaze, kašlju koji traje i po nekoliko tjedana, a jedan od glavnih razloga kao uvijek je naravno, imunitet. Imunitet na koji većina zaboravlja kada se osjeća dobro, što zatim dođe na naplatu kada stigne zima.

Znamo, dosadno je već slušati o snažnom imunitetu, ali vjerujemo da ste među onima koji će uvijek rado saznati nove informacije koje će doprinijeti vašem zdravlju. Zato danas pišemo o tome kako se brže i lakše izvući iz aktualnih prehlada, osobito ako vam to još nije pošlo za rukom i već ste umorni od njih.

Što je zapravo imunitet?

Vaš imunitet, točnije imunološki sustav jedan je najkompliciranijih u tijelu, a sastoji se od raznih stanica, tkiva i organa koji zajedno rade na prepoznavanju i uklanjanju  bakterija, virusa, parazita, gljivica i bilo kojeg drugog tijela koje može narušiti vašem zdravlju. Ako se sjećate francuskog crtića koji se u devedesetima prikazivao na televiziji, a zvao se ”Bilo jednom… ljudsko tijelo” (Il était une fois… la vie), onda se sjećate i scena u kojima se niz animiranih likova bori upravo protiv takvih protivnika kako bi izliječio tijelo ili ga vratio u ravnotežu.

Imunološki sustav dobro funkcionira onda kada nas štiti, bilo od nekog agresivnog mikroorganizma ili nekog kojeg ne prepoznaje. No kada ne uspije pronaći i uništiti strano tijelo, krene raditi pojačano kako bi ga uništio ili se čak može okrenuti protiv tkiva u vlastitom tijelu. Kako bi se ovdje ipak zadržali na osnovama, jer stvari nisu tako jednostavne, održati imunitet sposobnim jako je važno.

Kako ojačati imunitet kad je on već narušen?

Nažalost većina nas sjeti se poraditi na svom imunitetu kada za to već bude kasno, kada već nastupi sezona gripa i virusa ili se pojave prvi znakovi prehlade. Iako bi bilo puno bolje misliti na njega cijele godine, nije kasno pružiti si podršku upravo kada se već nađete u situaciji kada je on narušen. To svakako neće biti brzinsko rješenje koje će vam pomoći u par dana, ali pomoći će vašem imunološkom sustavu, osobito nakon što ozdravite da ostane što dulje dobro funkcionirati te vas zaštiti od daljnjih mogućnosti zaraze.

Ovo je osobito važno jer upravo se možete naći u začaranom krugu nakon jedne viroze ili prehlade, osobito nakon liječenja s antibioticima. To dodatno oslabljuje vaš imunitet i jedan je od razloga zašto se kroz cijelu zimu možete naći u vrtlogu bolesti koje traju i predugo te naravno, iscrpljuju.

Koje suplemente uzimati?

Nemojte se nikada slijepo voditi generalnim savjetima kada se radi o suplemetima. Nažalost puno ljudi ne savjetuje se sa stručnjacima ili liječnicima i preležerno shvaća uzimanje suplemenata. Kao i sve drugo, oni ovise od osobe od osobe, zdravstvenog stanja i stila života, a ne ovise samo o trenutnom stanju, virozi ili prehladi s kojom se nosite. Suplementi koji sadrže provjerene sastojke iz prirode uvijek su bolji izbor, no i u tom slučaju prije se savjetujte s liječnikom.

Zašto baš vitamin C?

Iako je jedna od najproširenijih informacija kako je potrebno uzimati vitamin C za podršku za vrijeme viroze ili prehlade, znate li zašto je to tako? Naime, upravo vitamin C pridonosi održavanju normalne funkcije imunološkog sustava, smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnom funkcioniranju živčanog sustava, normalnoj psihološkoj funkciji, povećanju apsorpcije željeza, zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Zanimljivo je napomenuti kako su neke određene studije pokazale da se prirodni proizvod s vitaminom C jer sadrže bioflavonoide, lakše i bolje apsorbiraju nego sintetski askorbat.

Najveći izvor vitamina C

Voće Camu Camu raste samoniklo u poplavnim područjima potoka i na obalama rijeka, jezera te močvara regije Amazone, a Bioandina u suradnji sa svojim partnerom u Peruu sudjeluje u cjelokupnom procesu proizvodnje i dostave Camu Camua u Hrvatsku; od malih autohtonih uzgajivača u Andama. Imaju EKO/BIO certifikat od sadnje, berbe, procesa termičke obrade, transporta pa do pakiranja.

Iako je plod Camu Camu voća jestiv, rijetko se konzumira sirov zbog svoje visoke kiselosti. Iz tog se razloga od njega rade osvježavajući sokovi, smoothiji, želei, džemovi, sladoledi, a može se koristiti i u obogaćivanju druge hrane te slanim receptima. Ukoliko se koristi u malim količinama, njegov kiselkasti okus oplemenjuje jela jednako kao i sok od limuna iako u usporedbi s limunom i drugim agrumima, camu camu sadrži i do 53 puta veću količinu vitamina C.


Međutim, Camu Camu nije samo izvor vitamina C, već obiluje i mnogim drugim bioaktivnim spojevima. Među njima su i polifenoli – spojevi koji uvelike koriste ljudskom organizmu i pomažu u borbi protiv raznih bolesti. Oni dodatno doprinose ukupnom antioksidativnom kapacitetu. Camu Camu sadrži i b vitamine, minerale poput kalija, kalcija, magnezija, cinka i željeza, masne kiseline, aminokiseline te mnoge druge hranjive tvari važne za ljudski organizam.

Koliko dugo uzimati vitamin C?

Doza do 2000 mg vitamina C na dan smatra sigurnom za konzumaciju. No, studije pokazale su kako uzimanje pojedinačnih doza do 200 mg ima puno višu bioraspoloživost. Tako se može zaključiti da je primjena nekoliko manjih doza svaki dan poželjnija od jedne velike doze.

*Ovo je sponzorirani i savjetodavni članak, a informacije su preuzete sa stranice www.bioandina.hr; za korištenje proizvoda savjetujte se sa stručnjacima.

VEZANE OBJAVE