Stiže proljeće – probudite libido

Foto: Unsplash / Kaboom Pics
Autor: Marija Novak, geštalt terapeutkinja

Potpuno je prirodno da imate faze, ali kako se probuditi iz zimskog sna? Odgovara stručnjakinja Marija Novak.

Potrebe za nježnošću su veće tijekom zime dok su potrebe za zadovoljstvom i strašću veće tijekom ljeta. Koliko je to istina za svaku/og od nas? Možda bismo trebali provesti istraživanje no u svakom slučaju, jedno je sigurno, svaka osoba ima svoj splet okolnosti, osobina i želja koji zajedno kreiraju potrebe.

Pa tako godišnje doba, faza menstrualnog ciklusa, razvojna dob, period u roditeljstvu ili faza u partnerskom odnosu utječu na nas, a time i na našu seksualnost, seksualne apetite, potrebe, afinitete ili otpore.

Koliko se takve naše promjene osjećaju nerijetko nas podsjete partneri, jer je vrlo često partnerima unutar odnosa situacija potpuno različita. To nas ponekad može staviti u neugodan položaj gdje nismo sigurni je li „normalno“ ili „u redu“ prema partneru ili čak nama samima, da se osjećamo nezainteresirano za intimne odnose.

Tada umjesto sagledavanja našeg trenutnog „stanja“ ili potrebe, prihvaćanja i ispunjenja iste, često idemo „u suprotnom smjeru“ i pokušavamo se natjerati da se osjećamo „normalno“, da nam seksualne želje budu „kakve bi trebale biti“ i da poštujemo i potrebe partnera.

I tako se često borimo s vjetrenjačama, pokušavajući udovoljiti tuđim potrebama a pritom brinuti i o svojima, što može biti vrlo iscrpljujuće. Možda se prethodno ne odnosi na vas, te vaša seksualna energija nije toliko podložna utjecaju. No ako se ponekad nalazite u ovakvim fazama, to je potpuno u redu, prirodno je i pripada ne samo ženskoj cikličnoj prirodi, nego i ljudskom životu u kojem je promjena jedina konstanta.

Gledajući u cikluse, kako godišnjih doba, tako i ove kraće, mjesečne – menstrualne, vrlo je očekivano da se i naša seksualnost drugačije manifestira kroz te periode. Kao što se ljeti hladimo ledenim pićima a zimi grijemo vrućim čajem, tako smo ljeti više u kontaktu sa svojom kožom i tijelom koje je prirodno izloženije, a time nam je i vidljivije i opipljivije, dok smo zimi više pokriveni, (često i u slojevima) pa se još i pokrivamo dekicama i debljim pokrivačima, te nam je tako i naše tijelo na izvjestan način udaljenije.

Tako je često prisutna potreba za maženjem, nježnošću i toplinom, upravo tijekom zime, dok je u ljetnim mjesecima seksualna energija mnogima na vrhuncu. Moglo bi se reći da su zimske potrebe više romantičnog dok su ljetne potrebe više erotskog karaktera.

A što je s proljećem i jeseni? Naše potrebe se zasigurno mogu oslikati u prizorima godišnjih doba, pa se tako u proljeće i mi lagano budimo, osjećamo nove životne polete, svježe potrebe i snagu da posegnemo za njima.

Uskoro nam se bliži ta smjena iz zimskog povlačenja u proljetno istupanje i kao da se već počinje osjećati slabljenje zimskih načina bivanja. A kako se možemo pripremiti ili što bolje uskladiti s godišnjim dobima i svojim ciklusom? Neki bi rekli da je to vrlo jednostavno, samo trebamo osluškivati svoje tijelo.

Međutim u današnjem načinu života u kojem većinom imamo unaprijed određene rasporede (koji nisu nimalo u skladu s našim ciklusima, a često su i potpuno neprilagođeni godišnjim dobima) nije neobično „zaglaviti“ u tom ritmu koji ne podržava da pratimo tijelo i njegove procese i poštujemo ih.

Nije se lako obeshrabriti i odustati od povezivanja s tijelom, no ono nas stalno zapravo podsjeća i poziva da ga promotrimo i zbrinemo. Ponavljajuće tegobe, umor, tjeskoba i razni drugi simptomi vrlo su često „alarmi“ kojima nas naše tijelo obavještava da je vrijeme da zastanemo i poslušamo naš najveći resurs.

U ovom zalasku zime i izlasku proljeća imamo iznova mogućnost da osjetimo svoje tijelo i osvijestimo njegove potrebe, te na taj način upoznamo sebe i podarimo si ono što nam treba, i time usrećimo svoje tijelo i dušu, naravno; odnosno sebe.

A ako se pitate kako probuditi uspavanu seksualnost, u nastavku pročitajte nekoliko savjeta:

1. Odaberite novi vibrator: ako ste do sada koristili samo unutarnje, isprobajte neki vanjski poput Ballerine ili Poeta, jer eksperimentiranje s različitim tipovima stimulatora pomaže u istraživanju osobnih afiniteta u seksualnom zadovoljstvu – uvedite malo novog stila.

2. ”Sleep in late” i recite da imate sastanak ili neodgodivu obvezu i uživajte ujutro sami dulje u krevetu. Upalite neku playlistu koja doziva senzualnost u vama, prepustite se mašti i krenite u istraživanje…

3. Odvedite svoju seksualnost na „blind date“: istražite neki novi podražaj isprobavajući, na primjer audio ili anime porno sadržaje (koji su sve više popularni a puno su kreativniji) i priuštite si novo iskustvo.

4. Napokon obucite tu posebnu pidžamu ili negliže i uživajte u osjećaju dok je nosite, gledate na svom tijelu i spavajte u njoj.

5. Obucite odjeću, nakit i cipele u kojima se osjećate senzualno, stavite taj parfem i dodajte eyeliner / ruž s kojim ste sebi „najsexy“.

6. Izađite na neko novo mjesto i naručite piće koje vas podsjeća na dane kad ste možda više osjećali svoju seksualnost, dozovite je u sadašnjost i uživajte, flertujte…

Više istražite na stranici www.voolvaofficial.com.

VEZANE OBJAVE