Ni više ni manje nego s potpisom @janjolinka. Uživajte!
Na druženju s Janjom Benić @janjolinka uživali smo u njenom galetteu s voćem, savršenom ljetnom receptu koji se poslužuje sa sladoledom. Dugi vikendi kod kuće ili u vikendici na moru mogu biti i inspiracija za pripremiti desert u kojem ćete uživati i vi i vaši prijatelji ili gosti. Ako pazite na namirnice koje koristite u svojoj kuhinji onda će vam se svidjeti Janjin pristup koja je na našoj gastro sceni poznata upravo po tome kao i po svojim radionicama kvalitetnijeg i zdravijeg sourdough kruha.
”Dokazano da se dugom hladnom fermentacijom od 48 sati nižava razina glutena pa takav kruh mogu potencijalno konzumirati ljudi s intolerancijom.”, otkrila nam je u intervjuu za vrijeme čijeg snimanja nam je i poslužila ovaj sourdough galette. Kako bi to iskustvo uživanja podijelili s vama, donosimo vam u nastavku recept zbog kojeg će zamirisati cijela kuhinja.
Trebat će vam:
oko 100 g hladnog startera (u tijesto od galetta možete staviti i stariji starter (ako vam je ostalo od prije) koji je stajao dva – tri dana u hladnjaku)
25 g startera
50 g vode
50 g brašno s kojim hranite starter (idealno da bude od pšenićnog brašna)
Kad vam starter duplo naraste na sobnoj temperaturi prebacite ga u hladnjak.
Tijesto je idealno zamijesiti dan prije.
Ukoliko nemate starter, ovaj galette možete napraviti i bez njega, ali savjetujem da barem za ovo pokušate od nekoga nabaviti starter jer su okusi neusporedivi.
Za tijesto:
150 g bijelog pirovog brašna
70 g integralnog pirovog brašna
(Umjesto pirovog brašna možete raditi tijesto s 200 g glatkog brašna)
5 g soli (1 žličica)
10 g šećera (1 žlica)
150 g hladnog maslaca
100 g hladnog startera
2 žlice jabučnog octa
2 žlice hladne vode
Za nadjev:
3 breskve ili nektarine i 100 g borovnica, ukupno
oko 500 g očišćenog voća (jagode, borovnice, breskve, marelice.. što god se može peći)
1 žlica limunovog soka
3 žlice tapioka škroba ili gustina 50 g šećera
1 jaje (za premazati tijesto)
smeđi šećer za posipati tijesto (Demerara)
U veću zdjelu stavite brašno, sol i šećer pa dodajte maslac narezan na kockice. Izmrvite sve zajedno rukama ili u food procesoru. Potom dodajte hladni starter, jabučni ocat i hladnu vodu. Sve izmiješajte ili miksajte u mikseru pomoću paddle (list) nastavka. Nemojte predugo miksati nego dovršite tijesto na radnoj plohi uz dodatak malo brašna samo kako bi se sve skupilo u kuglu. Spljoštite tijesto u disk i zamotajte u prozirnu foliju i spremite ga u hladnjak – idealno preko noći.
Drugi dan izvadite tijesto iz hladnjaka, ostavite ga na sobnoj temperaturi da se kratko temperira – tako ćete ga lakše razvaljati. Pobrašnite površinu i razvaljajte tijesto u promjer cca 36 cm i rubove odrežite (tijesto vam mora biti kružnog oblika). Stavite tako razvaljano tijesto na papir za pečenje pa u hladnjak.
Za to vrijeme pripremite voće. Narežite breskve (ili pripremite drugo voće) i stavite u zdjelu pa im dodajte borovnice. Dodajte limun, šećer i gustin/tapioku, promiješajte sve zajedno, stavite na sredinu tijesta, ali ostavite oko 5cm prazno od ruba pa preklopite taj rub preko voća.
Stavite sve zajedno u hladnjak da se stegne, možete tako ostaviti u hladnjaku preko noći ili peći kroz pola sata kad se tijesto stegne. Prije pečenja zagrijte pećnicu na 205 C, premažite rubove tijesta s jajem i posipajte sa šećerom. Pecite 35 do 40 minuta.
Poslužite kad se galette ohladi ili lagano toplog uz kuglicu sladoleda.
VEZANE OBJAVE