Recept koji nas već vodi u neke ljepše i toplije dane pred nama.
”Prefino kremasti i bogat, a istovremeno lagan.”, opisuje Maja iz Delicious and healthy by Maya svoj kremasti cheesecake od maline. ”Maline savršeno nadopunjuju karamelasti okus baze i kremu od vanilije.”
Volimo kada comfort food dolazi u zdravijoj verziji, a ne radi kompromis s okusom, teksturom ni emocijama koje nam budi. Zato volimo sve što kuha Maja koja stoji iza dvije kuharice – Moja sretna hrana i Moji sretni kolači.
”Na kraju pečenja pustite cheesecake da miruje u ugašenoj pećnici kako bi se učvrstila sredina kolača. Ohladite ga na sobnoj temperaturi, a zatim ga ostavite u hladnjaku preko noći. Na kraju premažite kremom od malina.”
Baza:
50 g keksiju
3 žlice kokosovog šećera
1/2 šalice veganskog maslaca, omekšanog
Sloj cheesecakea:
2 šalice indijskih oraščića, namočenih
1 silken tofu (300 g) – ne može se zamijeniti
1/2 šalice kremastog veganskog jogurta (skyr ili grčki)
1 žlica arrowroot praha
1/2 šalice + 2 žlice javorovog sirupa
1 žličica vanilije
2,5 žlice limunovog soka
3-4 žlice biljnog mlijeka
Priprema:
Pomiješajte kekse sa šećerom i dodajte otopljeni maslac. Čvrsto utisnite u dno kalupa i pecite 10 minuta na ventilacijskom načinu, na 180°C. Sve sastojke za cheesecake stavite u blender i miksajte dok smjesa ne postane potpuno glatka.
Pecite kolač na pari ili u vodenoj kupelji – 20 minuta na 180°C; Zatim još 25 minuta na 110°C. Ostavite u ugašenoj pećnici još jedan sat.
Ohladite i ostavite u hladnjaku preko noći. Proces pečenja je ključan – pečenje na pari daje bogatu i kremastu teksturu.
Preljev:
1 šalicu malina kuhajte s 1-2 žlice agavinog ili javorovog sirupa. Na kraju dodajte 1 žličicu otopljenog arrowroot praha kako bi se preljev zgusnuo i nanesite ga na cheesecake.
Cijeli recept možete pronaći i ovdje.
Ostale Noon preporuke istražite u našoj rubrici OVDJE.