Najfinije božićne vanilin kiflice s rižinim brašnom

Foto: Mateja Vrčković

Recept Maje Brekalo koji će vas uvjeriti da zdrave kiflice mogu biti bolje od klasičnih!

”Nevjerojatno prhke i lagane, omiljene su u mojoj obitelji kao i među  mojim prijateljima koji su uvijek govorili da su to najukusnije kiflice koje su probali. Posebnima ih čini rižino brašno jer im daje predivnu prhkost. Izvrsno je što mogu stajati i do mjesec dana, pa ih možete napraviti puno prije blagdana, naravno ako ih u međuvremenu je pojedete. U našem domu  nisu još nikad toliko dugo trajale!”

Maja

Sastojci (za 26 kiflica):

1/4 šalice (40g) brašna od smeđe riže

1/2 šalice (65g) polubijelog pirovog brašna

2 žlice (20g) tapioka brašna

prstohvat sitne himalajske soli

1/4 žličice praha bourbon vanilije

1 šalica (110g) sitno mljevenih badema

3 žlice (60g) ohlađenog veganskog maslaca

3 žlice (45ml) agavinog ili javorovog sirupa

2 žlice (20g) brezinog šećera ili agavinog šećera u prahu (za posipanje)

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i obložite dva lima za pečenje s masnim papirom.

Prosijte u veću zdjelu brašno, tapioku, sol i vaniliju. Dodajte mljevene bademe i promiješajte. U drugoj zdjeli istucite zajedno pjenjačom maslac i sirup u glatku smjesu. Dodajte je u suhe sastojke i miješajte kuhačom ili špatulom dok ne dobijete mekano tijesto. Ako je potrebno, rukama lagano umijesite tijesto da se poveže. Omotajte ga prijanjajućom folijom i stavite u hladnjak 30 minuta.

Da biste napravili kiflice, uzimajte komadiće tijesta i oblikujte ga u kuglice promjera oko 2,5 cm, zatim ih dlanovima izvaljajte u oblik valjka. Stavite ih na masni papir i oprezno zakrivite krajeve da dobijete oblik polumjeseca.

Stavite plehove u pećnicu jedan po jedan i pecite kiflice oko 15 minuta dok lagano ne posmeđe po rubovima i ne postanu čvrste na dodir. Pustite ih da se hlade 10-ak minuta pa ih pospite šećerom u prahu i premjestite da se posve ohlde.

Čuvajte ih u čvrsto zatvorenoj kutiji na sobnoj temperaturi.

VEZANE OBJAVE