Ove tri divne žene otvorile su centar za podršku ženama

Foto: Ana Surač
Autor: Noon

Mjesto koje ima sve što jednoj majci, trudnici i ženi treba u osjetljivom razdoblju.

”Potrebno je čitavo selo…”, puno puta smo čuli ovu poslovicu, ali istina je da većina današnjih majki nema to selo. Suvremeni način života, iako nam je dao mnogo, izgurao je zajednice koje su nekad činile veliku podršku ženama i majkama. Zbog toga se trudnice danas često osjećaju zbunjeno i prestrašeno, a majke preopterećeno i usamljeno.

To pokušavaju promijeniti tri nevjerojatne žene i majke – Una Pašić Gregović, certificirana porođajna i postpartum doula i porođajna edukatorica, Stamenka Pašić, doula i učiteljica oge i bodyworka i Kristina Hrvoić Podhraški, certificirana postpartum doula, porođajna edukatorica i savjetnica za dojenje koje su predstavile Mati centar – cjeloviti centar za trudnice, majke, žene i obitelji.

 

Začetnice Mati centra među sobom imaju ekstenzivno znanje i višegodišnje iskustvo u područjima trudnoće, poroda, postpartuma, dojenja, prehrane, tjelovježbe i bodyworka te su odlučile spojiti ta znanja i stvoriti jedno sigurno mjesto na kojem će žene u svim životnim fazama, kao i obitelji moći pronaći sve što im treba – od predavanja, radionica, stručnih suradnika, do druženja, pričaonica te ženskih krugova.

“Mati centar je krenuo kao jedan san prije pet godina. Vodila sam radionice na raznim lokacijama i vapila za mjestom koje bi imalo sve što jednoj majci, trudnici i ženi treba u tom osjetljivom razdoblju. Kroz naš zajednički rad, stvorila se želja da se ukorijenimo i da na jednom mjestu pružimo svoje znanje i iskustvo te stvorimo gnijezdo koje se zasniva na našim zajedničkim načelima. To su neosuđujuća podrška i edukacija, puna topline i razumijevanja, znanja i motivacije, kako bi se žene osnažile i pronašle svoj krug i sigurnost, kako u zajednici, tako i u sebi. Upravo radi toga nastala je ideja za Mati centrom.”, rekla je Una.

Centar gdje će žene biti vođene, podržane, educirane i sigurne

Posebna priča i povezanost ove tri žene dokaz su da je i u 21. stoljeću moguće imati svoje selo i zajednicu u kojem će se svaka žena osjećati sigurnom, saslušanom, viđenom i poštovanom jer upravo je to ono što danas često izostaje. Kristina se nakon poroda carskim rezom osjećala izolirano. “Zbog manjka podrške u vlastitom postpartumu odlučila sam biti upravo ta podrška koja mi je nedostajala. Vjerujem da svaka žena zaslužuje iskrenu podršku i razumijevanje u osjetljivom periodu postpartuma kada se rađa u majku.”, otkrila je Kristina i dodala da je u njoj rasla želja za centrom gdje će žene biti vođene, podržane, educirane i sigurne.

Stamenka je s vremenom postala porođajna i postpartum doula, u početku da podrži svoju najmlađu kćer Unu u njezinoj trudnoći, porodu i babinju, a nastavila u tom smjeru jer se zaljubila u rad sa ženama kako bi im pružala što kvalitetniju podršku. “Radom na sebi zadnjih godina otkrila sam veliku ljubav prema podržavanju svoje zajednice i ženskim krugovima. Veselimo se upoznati svaku ženu koja će ući u naš Mati centar.”, zaključila je Stamenka.

Više o radu i uslugama Mati centra provjerite na službenom webu kao i društvenim mrežama.

VEZANE OBJAVE