Boutique hotel s artisan pekarnicom kao poveznicom s gradom

Foto: Bairro Alto / Francisco Nogueira

Najstariji hotel u Lisabonu s pet zvjezdica koji je doživio veliko preuređenje.

U Portugalu je gotovo nemoguće zasititi se s estetikom koja spaja različite stilove, a jedan od hotela koji je na nas ostavio najveći dojam po tom pitanju je Bairro Alto, najstariji hotel s pet zvjezdica u Lisabonu koji je doživio veliko preuređenje te je predstavljen javnosti 2019. godine. Radi se o hotelu koji iako je ekskluzivan, pridaje iznimnu važnost povezanosti s gradom, kao i njegovim stanovnicima te svim prolaznicima koji se nađu u njegovoj blizini.

Razlog tome je to što je Lisabon postajući turističkom metropolom izgubio stanovnike svog grada jer on naprosto vrvi ponudom isključivo za njegove posjetitelje ili one koji su odabrali Lisabon za svoju privremenu lokaciju za život. Isto tako, u Lisabonu je gotovo nemoguće pronaći stan za život, a želja ovog hotela je upravo da ostane u kontaktu s građanima i našao je način kako.

"

Hotel koji je savršeno spojio luksuz i osjećaj doma.

"

Bairro Alto nalazi se u istoimenom kvartu, a u sklopu hotela je i pekarnica koja nudi portugalske klasike s twistom, a uz njih se može naručiti Royal Rawness, poznata lisabonska specialty kava, što je još jedan dodatni razlog da ga posjetite. Na pekarnicu se nadovezuje divan zajednički prostor hotela, odvojen od lobbyja, koji može poslužiti svima onima u potrazi za tihim i lijepo uređenim interijerom u kojem mogu odmoriti, raditi ili čitati.

Izazov preuređenja ovog hotela svakako je bio uskladiti njegov originalni izgled te ga modernizirati u skladu s današnjim trendovima, a opet da ostane prepoznatljiv zbog svoje atmosfere koju dugo njeguje. Hotelu koji postoji sedamnaest godina pri otvorenju je bilo iznimno važno iskomunicirati da i dalje pripada okruženju, kvartu u kojem se nalazi i svima onima koju pokraj njega prolaze te sačuvati ono što je arhitekt Souto de Moura izvorno projektirao i koji još uvijek odsjeda u njemu kada posjeti Lisabon.

Prostorijama, hodnicima i sobama prevladavaju, kako ih iz samog hotela opisuju ”nježne i mliječne boje” uz koje su iskombinirani razni materijali i teksture, kao i antikni te vintage komadi namještaja, a zidove uljepšavaju slike portugalskih umjetnika. Time je postignut zanimljiv spoj više stilova koji naposljetku stvara onaj topli osjećaj doma. Tome pridonose i sobe koje izgledaju poput pravih malih luksuznih stanova s raskošnim kupaonicama, poznata kozmetika Le Labo, pristup wellnessu i fitness centru, tako da vam ništa neće nedostajati jer sve je tu da kreira savršenu dnevnu rutinu.

A kada se radi o večenjim rutinama tu je BAHR restoran koji je uistinu unikatno mjesto; od interijera do hrane. Kao umotan u toplo, tamno drvo i mramor, ovaj restoran koketira između fine dininga i ležernog pristupa hrani. Dosta jednostavan meni koji je baziran na najpoznatijim portugalskih namirnicama, osobito ribi, poslužuje se na najprofinjeniji način. Otvorena kuhinja najposebniji je dio ovog restorana, kao i njegova usluga, a sve namirnice su isključivo od lokalnih proizvođača.

Tu je svakako nemoguće preskočiti pogled, jedan od ljepših u gradu, koji se prostire s terase na kojoj se poslužuje doručak. Uistinu iskustvo koje će na vas ostaviti dojam odsjednete li u Bairro Altu Hotelu.

Više informacija pronađite na stranici www.bairroaltohotel.com.

VEZANE OBJAVE