Ako se pronalazite u ovim situacijama, možda ste u odnosu s narcisom

Foto: Unsplash/Pexels
Autor: Noon

Šest načina na koji narcis oslabljuje vašu percepciju.

Stalno propitkivanje vlastite percepcije i vlastitih odluka, u većini slučajeva ćemo pripisati sebi. Ako smo imalo samokritični i odgovorni, uvijek polazimo od sebe, sami sebe smatramo krivcima za svoj život, kao i odnose koje vodimo – osobito žene. No, jeste li ikad pomislili, usudili se pomisliti, da nije stvar u vama? Odnos s dominantnom osobom, osobito narcisom, može ozbiljno poremetiti percepciju i svaki dan vas sve dublje zakopavati u osjećaj da vrijedite malo, da sve slabije vidite sebe i da se počnete poistovjećavati s vizijom osobe nasuprot vas s kojom ste u odnosu. Što može biti pogubno i potpuno krivo. Kako bi se zaštitili od narcizma, jako je važno samopouzdanje, vjera u ono tko jeste, postavljanje granica i ne dozvoljavati da vas ta osoba preko puta redovito uvjerava u nešto što nije ni vaša istina, ni realnost.

Kako je nova tema o kojoj pričamo narcizam, za početak donosimo nekoliko primjera koji pokazuju kako nije stvar u vama, već ste možda u suživotu s toksičnom osobom:

Sve ste vi krivi, ništa nije on/ona, a ako je, opet je to zbog vas:

Narcisoidne osobe ne čupaju se iz svoje uloge žrtve i to je klopka u kojoj vas mogu držati godinama. Sve što je krivo u vašem odnosu ste vi – vi niste dovoljno pažljivi prema njima, vi se ne ponašate onako kako bi se trebali ponašati (naravno prema njihovim standardima), a ako oni i jesu krivo reagirali, onda je to najčešće zato jer ste po njima vi pogriješili u nekom koraku, pa ste opet na kraju upravo vi krivi za njihovo ponašanje. Narcis je sebi idealan, on je ‘prava prilika’ za vas, jedini tko vas voli i razumije, tolerira. I kada dođe do konflikta u odnosu, vi ste krivi u 99,9 posto slučajeva.

Nećete nikad ili ćete rijetko čuti riječ ‘oprosti’:

Ljudi koji znaju da su pogriješili, koji su svjesni svojih grešaka, stati će, pogledati vas u oči i jednostavno izreći ‘žao mi je’. Narcis neće nikada ili će to učiniti jako rijetko. On ne griješi jer je njegova percepcija ‘točna i ispravna’, postoji samo jedna istina i jedan realitet. On ne priznaje da svaka osoba ima svoju percepciju, svoje nesigurnosti i svoje strahove. Kod njega/nje sve je crno-bijelo, dokazivo i nema sive zone.

Dovest će vas do toga, ili će čekati, da pogriješite, a onda će imati još jedan argument protiv vas:

Narcis ima duboku potrebu da vas povrijedi, da vas umanji, da vas okrivi i da vam vrati za zlo koje mu nanosite, iako to ne činite. Bit će uporan u svojim optužbama, doslovce vas dovoditi do ruba te kada pogriješite (povisite ton, uvrijedite ga, reagirate) imati argument više da ste tek sada vi apsolutno krivi i da je on u pravu. On vas vrti u začaranom krugu, uvjeravajući vas stalno, da ste nedovoljni njegove ljubavi i pažnje.

On/ona vas voli samo kada i ako ‘vrijedite’:

Narcis ne zna što je bezuvjetna ljubav. Njemu je ljubav trgovina, razmjena, matematika. I ukoliko ne zadovoljavate njegovu računicu, zašto bi on vas volio? Zamka je u tome što njegova računica nikad ne može biti ispunjena. Narcisu će uvijek nešto nedostajati, ako ne ovo, onda će to biti ono. Nijedno ljudsko biće na cijelom svijetu ne može zadovoljiti narcisa, tj. može, ali kratkoročno ili ako taj odnos funkcionira na jednoj površnoj/ograničenoj razini, pod njegovim uvjetima.

Varat će vas ili zamijeniti s drugom osobom preko noći:

Može vas godinama uvjeravati da vas voli, no narcis ne voli, on iskorištava. Govorit će da je njegova ljubav jedinstvena na svijetu, da ste vi jedinstveni i jedini, a onda će vas varati ili zamijeniti preko noći. To je zato jer da to ne čini, sam bi sebi trebao priznati istinu, a to je da sve što živi je lažno, da ne poznaje bezuvjetnu ljubav, i da vas je trebao isključivo i jedino zbog sebe. Čim ste prestali hraniti njega, ući će u ulogu žrtve, okriviti vas za svoju nedostatnost i krenuti u novu potragu potrebne zalihe.

Društvo odobrava narcise, želi vjerovati njihovom šarmu i rijetko postoji pravda za žrtve narcizma:

Oko sedamdeset i pet posto narcisa su muškarci (link na izvor), a društvo opravdava muškarce na koje god načine može. Narcisi su najčešće netko tko uživa status u društvu, čini usluge, obećaje ljudima puno toga, spaja ljude i većini to imponira. Upravo zato okolini je teško povjerovati da se radi o nekome tko emotivno sabotira svog partnera ili partnericu i u većini slučajeva taj partner ili partnerica bit će ‘lud’.

Pravda u ovom slučaju rijetko postoji, narcisi su nažalost osobe koje se najčešće ‘izvuku’ i nastavljaju živjeti svoj život bez da se okreću unazad (nedostatak empatije), što je još bolnije za njihove žrtve. No, ne dajte se obeshrabriti. Svatko tko s njima uđe u malo dublji odnos, prepoznat će ih nakon nekog vremena, jednako se razočarati ili ih tolerirati (što na vašu sreću nećete biti vi). Vaša jedina misao vodilja trebala bi biti da ste slobodni od njihovog zatvora i da živite život s ljudima koji poznaju ljubav, razumijevanje, prijateljstvo, empatiju, integritet i ravnopravnost.

VEZANE OBJAVE