Noon vikend getaway: Boutique hotel Briig

Foto: Noon

Muzej sa sobama – tako opisuju ovaj skandinavski dizajnerski raj, na idealnoj lokaciji za vikend odmor u Splitu.

Vikend u Splitu uvijek je dobra ideja. Ako ste spremni na vožnju od četiri sata zbog pravog mediteranskog odmora. U doba korone i nedostajanju putovanja svi čeznemo za vrhunskim interijerima i zato je hotel Briig, iza kojeg stoji nagrađivani duo Maja Tedeschi i Damir Rako, mjesto koje zadovoljava sve čežnje u svakom pogledu. Skandinavski raj u kojem ćete sigurno pronaći i novi željeni komad namještaja preplavljuje prostor u prizemlju, a nastavlja se i u restoranu hotela. Terasa na kojoj puše povjetarac s Bačvica i samo desetak koraka od plaže, daje vam osjećaj blizine mora koji je nezamjenjiv na svakom odmoru uz more. Osim toga, riva je samo na petnaestak minuta udaljenosti i šetnje kroz trajektnu luku. Split je, baš poput iz Zagreba, u posljednjih nekoliko sezona postao bogatiji za toliko gastro lokacija, kao i onih za dobru kavu ili slastice, da se u njemu uistinu isplati provesti sunčani vikend.

"

U nedostajanju putovanja svi čeznemo za vrhunskim interijerima i zato je hotel Briig mjesto koje zadovoljava sve čežnje u svakom pogledu.

"

Briig je osvojio prestižnu međunarodnu nagradu Big SEE Architecture Award 2020, u kategoriji najbolje arhitektonsko ostvarenje u području javnih zgrada. A zovu ga muzejom sa sobama jer je ispunjen zavidnim umjetničkim djelima kao što su oni Borisa Bućana, Julija Knifera i Aleksandra Srneca. To svakako ne znači da se radi o hladnom prostoru, baš suprotno, prizemlje izgleda kao veliki dnevni boravak iz skandinavskih snova s dizajnerskim komadima namještaja s potpisom Hans J. Wegnera, Fritz Hansena i Francuza Serge Mouilleja, a upečatljivost, u nešto drugačijem stilu odvija se i u restoranu hotela. Atrij je svakako najimpresivniji dio ovog hotela, a nadovezuje se na prepoznatljivu izlomljenu fasadu i posveta je japanskom umjetniku.

Skandinavska udobnost nalazi se i u samim sobama, a zaštitni znak Briiga, po čemu je ovaj hotel između ostalog i prepoznatljiv su pojedine sobe s velikim staklenim stijenama koje gledaju na more. To daje jednu specifičnu atmosferu hotelskim sobama i dodatnu dozu luksuza, ali i odmora kad odsjedate u Briigu. U doba korone kada se mjere po pitanju ugostiteljstva stalno mijenjaju, boutique hotel idealno je mjesto za vikend, osobito ako poput ovog ima i svoj wellness, kao i bazen koji se nalazi na samom krovu hotela. Uistinu, Briig uopće nemate razloga napustiti.

"

Sve koje zanima, restoran u ponudi ima i bezglutenske namirnice, a uz to je i pet friendly.

"

A ako to ipak odlučite, do rive ćete doći za petnaestak minuta šetnjom kroz trajektnu luku u kojoj možete iznajmiti i bicikle i kretati se gradom na nešto zabavniji način. No, svakako se ne zaboravite vratiti u Briig na ručak ili večeru, naravno i uvijek najbolji hotelski doručak i provedite vrijeme u jednom od onih Pinterest prostora – jer kako drugačije nazvati ovako fotogeničan i forward restoran? Osim toga, hotel je pet friendly (uz nadoplatu), a za sve one koje zanima – poslužuje i bezglutenske namirnice, što je prava rijetkost hrvatskog turizma. Isto tako, ovdje ćete popiti uistinu dobru kavu, a i pojesti jedne od najboljih palačinki. Ponuda restorana uistinu odgovara četiri zvjezdice ovog hotela i nećete otići razočarani već sretni što skoro pa sam centar Splita ima ovako suvremen hotel koji može stajati rame uz rame onima u, primjerice, Stockholmu. Samo naravno u svoj svojoj mediteranskoj verziji. A ako vas zanima zašto ime Briig – dobio je ime po Katalinića brigu, brežuljku jugoistočno od gradske luke, koji luku dijeli od Bačvica.

Split favorites

.

.

.

Concept Store Krug, Julija Nepota 1

Lea Aviani Design Hut, Svačićeva 5

ID Concept Store, Ul. bana Josipa Jelačića 7

Zrno Soli, Uvala Baluni 8

Restoran Adriatic, Sustipanski put 2

Bokamorra, Trumbićeva obala 16

Corto Maltese, Obrov ul. 7

Zoi, obala Hrvatskog narodnog preporoda 23

Oš Kolač, Ćirila i Metoda 4

Kat’s Kitchen, Antuna Mihanovića 33

VEZANE OBJAVE