Zašto posjetiti dom Ivane Brlić Mažuranić

Zato jer je ogrnuo blagdansko ruho i vodi vas u davnu 1929. godinu.

Kuća Brlić, dom Ivane Brlić Mažuranić kojim danas programski upravlja Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, smještena na glavnom gradskom trgu koji nosi njeno ime, ovog je prosinca zasjala u božićnom ruhu.

U njoj se nalazi autentični postav stana Brlićevih, a u božićnom duhu uređen je prostor današnje knjižnice koji je u doba kada su Ivanina djeca odrastala, bio prostor centralnog salona, u kojem su se odvijala obiteljska druženja. Prostor je to u kojem se objedovalo, kitilo bor te intenzivno živjelo, posebno u zimsko doba. Vodeći se originalnom fotografijom iz vitrina je iznesen antikni porculan kojim je postavljen stol, baš kao za Badnju večer davne 1929. godine.

Saznajemo tako da su se na Ivaninom božićnom stolu obavezno nalazili paprenjaci, cimet zvjezdice i vanilin krancli, iz vitrina se vadio najfiniji engleski porculan, plavi set koji je dio obiteljskog nasljeđa, a drvce se kitilo svečano, ali s mjerom, srebrnim kuglicama i svilenim bombonima. Upravo u tom porculanu u salonu je poslužen čaj, uz sitne božićne kolačiće, točno onako kako bi to napravila i Ivana.

O detaljima uređenja Kuće Brlić mnogo toga saznajemo iz bogate Ivanine korespondencije s majkom, u kojoj su uz opise blagdana, posebice Božića, sa svim detaljima pripremanja darova, uređenja kuće i obreda koji se uobičajeno provode, posebna mjesta zauzimali jelovnici i recepti koje je Ivana stalno tražila.

S posebnom je pažnjom pripremala Ivana svoj dom za dolazak Božića, ali pomno su birani i darovi, kojima je darivala sve koji su živjeli u Kući Brlić, od posluge do supruga i djece. Osim što je odjenula posebno, blagdansko ruho, ovoga prosinca u Kući Brlić pričaju se i najljepše blagdanske priče. Naime, u Kuću je stigao Art express, jureći nepreglednim prostranstvima mašte, prepun priča, bajki, čudesnih putovanja, junakinja, junaka, a kojim vješto upravlja kapetanica – pripovjedačica Elizabeta Alković.

Za svako dijete pripovijedanje je početak književnosti, izgradnja vokabulara, te prenošenje i usvajanje moralnih i etičkih vrijednosti. A ima li boljeg mjesta za pripovijedanje u Slavonskom Brodu od kuće Brlić?

Više informacija možete pronaći na stranici www.kucabrlic.hr.

VEZANE OBJAVE