Sve o radionicama dizajna interijera Ivane Niskote

Foto: Sanja Jagatić

”Imate sve dijelove samo ih morate složiti na vama ‘pravi način’.”, Ivana.

Zagreb se posljednjih mjeseci lagano budi. Teških par godina koje su iza nas iznjedrile su neke lijepe, nove stvari, postali smo puno kreativniji i na gorak način podsjetili se da trebamo uživati u malim stvarima, kao i u trenutku. Upravo su radionice savršena stvar da probudimo tu kreativu, odmorimo se od posla i stresa, otpustimo misli i prepustimo nečemu novom. Arhitektica i dizajnerica interijera, Ivana Niskota (@ivana_niskota), razveselila nas je upravo s novom radionicom, no na posve drugačiju temu. Naime, Ivana je osmislila kako približiti uređenje interijera nekome tko se nikad nije okušao u tome, voli interijere ili treba pomoć oko uređenja stana. Savršeno iskustvo iz kojeg god razloga se odlučili pridružiti! Ivana je na svojoj prvoj radionici okupila prijateljice i bliske suradnice, a više o novim radionicama koje planira organizirati i o čemu se točno radi, pročitajte u nastavku.

N: Možeš li nam ispričati više o konceptu svojih radionica s kojima si upravo krenula?

I: Koncept radionice je približiti ljudima proces projektiranja, pomoći im da kad sami projektiraju svoj životni prostor i da rade to pravilno, kako bi izbjegli početničke greške. Osmislila sam jednu zabavnu i praktičnu radionicu u trajanu od dva sata na kojoj se uči kako izgleda proces izrade idejnog projekta za jedan stan. Od tlocrtne izmjere, preko projektiranja kuhinje, boravka i blagovaone, te spavaće sobe. 

Jedan manji dio radionice je teoretski, a drugi je praktični. Do tlocrtne varijante novog stanja i moodboarda dolazi se škarama i ljepilom, a idejni projekt slažemo kao puzzle. Imate sve dijelove samo ih morate složiti na vama ‘pravi način’.

N: Što te inspiriralo da kreneš upravo s ovakvim tipom radionica?

I: U deset godina rada sa investitorima kojima sam projektirala stanove primjetila sam da mi se u toku projektiranja često postavljaju ista ili slična putanja. Ljudi znaju što žele i očekuju od nas kada im projektiramo životni prostor, ali im je dosta teško preciznije artikulirati želje i potrebe. Zato sam razradila jedan sistem kako bi klijentima maksimalno približila svoj posao i proces stvaranja idejnog projekta te im dala alate da zajedno lakše dodjemo do cilja. Ta podloga mi je poslužila kao ideja za razvoj ove radionice.

N: Za koga su tvoje radionice, koja je tema iplaniraš li u budućnosti razvijati ih i u nekim drugim smjerovima?

I: Radionicama se mogu pridružiti svi zaljubljenici u interijere, pogotovo oni koji planiraju skoro preuređenje stana, a ne znaju odakle krenuti. Jako volim svoj posao i veseli me podijeliti dio iskustva s ljudima koji su, kao i ja, obožavatelji lijepih životnih prostora, no možda nisu bili u prilici naučiti kako se pravilno pristupa projektiranju stana.

N: Gdje se može prijaviti i pratiti najave novih radionica?

Za sada će do kraja godine biti samo dvije radionice, ali iza Nove godine će biti još datuma. Na Instagramu (@dekorum) i webu Dekoruma (www.dekorum.hr) pišu sve informcije i pisat će novi datumi!

N: Zašto misliš da se u posljednje vrijeme pojavila tako jaka potreba u ljudima za kreativnim izražavanjem, učenjem novih stvari?

I: Zadnje dvije godine su svima bile jako izazovne i zahtjevne. Iz svog iskustva mogu reći da sve što nas nije slomilo, ojačalo nas je i kolektivno stvorilo potrebu da iskoristimo dane i živimo punim plućima. Ne znam je li korak unaprijed napravila prvo ponuda, a zatim potražnja ili obrnuto, no mogu reći da se dogodio jedan sinkronizirani pozitivan pomak. Radionice i edukacije su sve brojnije i odlično osmišljene, a zbog promjena u načinu rada (od kuće, ili ureda sa fleskibilnijim satima rada i bez gubitka vremena na putovanje na posao) ostaje nam više vremena i energije da uložimo u sebe i svoje dodatno obrazovanje. I da si lakše priuštimo izlet u neku struku ili u smjeru o kojem smo uvijek sanjali.

VEZANE OBJAVE