Umjetnost i užitak: Istinska inspiracija između platna, stranica i galerijskih prostora

Foto: Unsplash
Autor: Martina Kolarić

Umjetnost je od početka čovječanstva jedinstvena sfera ljudske aktivnosti koja ima tu magičnu moć da nas nadahne, da nam opiše ljepotu onog neizrecivog, sačuva nas od konačnosti i osigura nam vječnost. Kroz izražavanje ideja, osjećaja i vizija, umjetnost proširuje percepciju nas samih, ali i svijeta oko nas. No, zasigurno, jedan od najznačajnijih aspekata umjetnosti jest njezina sposobnost da nam pruži užitak.

Užitak koji proizlazi iz umjetnosti nije površna i prolazna senzacija, već intelektualno stimulativno, duboko iskustvo koje nas povezuje s estetikom i emocijama. Kroz vizualne medije poput slike, skulpture i fotografije, ili kroz pisanu riječ književnosti, umjetnost nas vodi na putovanje kroz različite svjetove, doživljaje i ideje.

Zašto umjetnost ima moć da nas zadovolji na tako dubokoj razini?

Jedan od mogućih odgovora leži u sposobnosti umjetnosti da nas prenese izvan naše svakodnevne stvarnosti i uvuče nas u svijet imaginacije, kreativnosti i ljepote. Kroz umjetnost možemo doživjeti ono što je izvan dosega našeg svakodnevnog iskustva i proširiti granice svojeg razumijevanja. To nam omogućuje da promatramo svijet iz drugačijih perspektiva i da se suočimo s različitim idejama i vrijednostima. Umjetnost nam pruža užitak da se kroz nju izrazimo i da kroz nju spoznamo što želimo.

Dakle, užitak koji dobivamo iz umjetnosti nije samo zadovoljstvo površnih osjetila, već duboka i značajna povezanost s nama samima i ljudskim duhom općenito. Umjetnost je most između platna, stranica i galerijskih prostora koji nas povezuje s beskrajnim svijetom ideja, emocija i estetike.

Kada stupimo u kontakt s fotografijom, filmom, umjetničkim djelom ili knjigom, svijet se mijenja. Boje postaju intenzivnije, zvukovi postaju magični, a riječi najednom ožive. U tim se trenucima naša svijest otvara prema neistraženim horizontima, a mi postajemo sudionici u čaroliji koju umjetnost pruža, a to je čisti užitak.

U svijetu ispunjenom brzinom i napetostima, umjetnost nam pruža oazu mira i inspiracije. Ona je podsjetnik da smo dio nečeg većeg, da postoji nešto izvan naše svakodnevice, što nas čini živima. Užitak u umjetnosti je putovanje koje nas povezuje s našom najdubljom suštinom i daje nam snagu da sanjamo, stvaramo i volimo.

Kroz filmove, knjige i vizualnu umjetnost, umjetnici su istraživali različite aspekte užitka, potičući nas na razmišljanje, otkrivanje i prihvaćanje vlastitih želja. S obzirom na to da listu filmova, izložbi i knjiga koji se bave samim pojmom užitka možete pronaći posvuda, u ovom tekstu ćemo spomenuti ona djela koja nam govore o užitku, ali su užitak i sama. Uživanje i užitak zaista su vrlo individualni, stoga se nadamo da će vas ovaj tekst ponajprije potaknuti da same potražite svoj užitak u umjetnosti. Donosimo vam popis filmova koji su čisti užitak, ali i oni koji će vas potaknuti i inspirirati da razmišljate o toj temi.

“Call me by Your Name” (2017.) – Prihvaćanje želje kao ključa ispunjenja

S obzirom na to da smo vrlo sigurni da svako dijete već instinktivno zna uživati, jer mu okolina još uvijek nije nametnula društvene okvire, počet ćemo s filmom koji tematizira razdoblje kada pravo ja već polako kreće u zaborav, a to je – adolescencija. Jedan od filmova koji istražuje užitak, ali je i pravi melem za oči zasigurno je ljetna drama Luce Guadagnina “Call me by your name”. Ovaj film prikazuje seksualno buđenje sedamnaestogodišnjeg Elija tijekom ljeta u sjevernoj Italiji, dok se zaljubljuje u starijeg Olivera, koji je gost njegove obitelji. Film istovremeno istražuje fizički i intelektualni užitak, spajajući senzualne scene s dubokim razgovorima o umjetnosti, glazbi i jeziku. ”Call me by your name” donosi nam i senzualne trenutke i estetski užitak, prikazujući sjajnost tijela i njegovih osjetila kroz jednostavne radnje i detalje. Ali istovremeno nas podsjeća da užitak nije samo trenutno fizičko zadovoljstvo, već i ono dublje, koje dolazi iz umjetnosti, znanja i intelektualnog rasta.

“Eyes Wide Shut” (1999.) – Erotska maštarija o propuštenim prilikama i neiskorištenim mogućnostima

Djelo koje zasigurno bez zadrške, ali s puno senzualnosti istražuje temu užitka jest Kubrickov film “Eyes Wide Shut”, koji je nastao po romanu Artura Schnitzera “Novela sna”. U središtu radnje filma bračni je par, a nakon ženina priznanja mužu da ima seksualne fantazije o drugom muškarcu, kreće niz intrigantnih i uzbudljivih, mračnih događanja. Ovo je zasigurno film (ali i knjiga) koji nam pokazuje, kada je u pitanju užitak, koliko je daleko ljudska mašta spremna otići u traženju spokoja svojih zarobljenih želja. Ili su to samo želje koje smo umislili, koje sanjamo?

“La grande belleza” (2013.) – Sposobnost uživanja u životu

“Velika ljepota” (“La Grande Bellezza”), redatelja Paola Sorrentina, jedan je od filmova koji je duboko povezan s temom uživanja. Ovaj Oskarom nagrađeni film istražuje različite aspekte sreće i nezadovoljstva kroz priču o Jepu Gambardellu (kojeg tumači Toni Servillo), kralju rimskog jet-seta koji, unatoč svom slavljeničkom životnom stilu, osjeća prazninu i tugu. Jepov život, koji obiluje velikim zabavama, umjetničkim događanjima i luksuzom može se smatrati hedonističkim pristupom sreći. On ima slobodu da radi što želi, jede kada želi, spava sa ženama kada želi. Međutim, unatoč očiglednoj raskoši njegova života, Jep osjeća duboku unutarnju prazninu. Iako je kralj visokog društva, on se suočava s pitanjem smisla i istinskog zadovoljstva.

Uz umjetnost kao putokaz, svaka žena može pronaći snagu i autentičnost u svom putovanju prema ostvarenju vlastitog užitka. Možemo bez straha tvrditi da čitanje predstavlja najintenzivniji, najtajanstveniji oblik užitka.

Popis nastavljamo s trima naslovima koji uranjaju u zanimljive priče, istraživanje dubokih tema i povezivanja s kompleksnim likovima koji se suočavaju s ljudskim iskustvom u svim njegovim složenostima i emocijama. Svaka knjiga ima svoj jedinstveni privlačni element, bilo da se radi o maštovitom pripovijedanju, osnažujućim spoznajama, poetskom izražavanju ili dubokim istraživanjima osobnih i društvenih dinamika.

“Sto godina samoće” – užitak magičnog pripovijedanja

“Sto godina samoće” jest remek-djelo kolumbijskog pisca Gabriela Garcíe Márqueza koje je osvojilo srca čitatelja diljem svijeta. Objavljena 1967. godine, ova epska saga o obitelji Buendía obuhvaća nekoliko generacija i stvara jedinstveni svijet: Macondo, fiktivni grad između magičnog i stvarnog. Užitak čitanja ove knjige leži u Márquezovu očaravajućem stilu pisanja, njegovoj sposobnosti da spoji stvarnost s elementima magičnog realizma te u živopisnom prikazu likova i njihovih isprepletenih sudbina. Knjiga nudi duboko istraživanje tema poput ljubavi, vremena i ciklične prirode života, ostavljajući čitatelje zapanjene svojom maštovitom pričom.

Elena Ferrante i njezini “Napuljski romani” – Užitak uranjanja u kompleksnost

Užitak čitanja “Napuljskih romana” Elene Ferrante leži u uzbudljivoj pripovijesti, bogatom razvoju likova i istraživanju složenih odnosa i društvenih dinamika. Ova serija sastoji se od četiriju knjiga: “Moja genijalna prijateljca”, “Priča o novom prezimenu”, “One koji odlaze i one koji ostaju” i “Priča o izgubljenoj djevojčici”.

Ferrante priča mnogo više od života jednog prijateljstva. Duboka veza koja se kroz četiri nastavka razvija s likovima, posebno između protagonistica, Elene i Lile, stup je razvoja širih tema – identiteta, ambicije, ljubavi, ljubomore te utjecaja društveno-političkih promjena na život pojedinaca. Priča je toliko introspektivna i autentična da ćete poželjeti kriknuti od toliko života koji iskače iz stranica ovih knjiga. Knjige će vas odvesti u drugo vrijeme i mjesto, ali ispričati priču koja se događa i danas i događat će se uvijek. Bogatstvo emocija, odnosa i društvenih dimamika potiču na razmišljanje i vode nas na emotivno snažno putovanje koje ostavlja trajan dojam – dakle, čisti užitak.

“Žensko tijelo, ženska mudrost” – užitak upoznavanja s vlastitim tijelom

Književni ćemo popis završiti knjigom koju zasigurno mora pročitati svaka žena koja želi spoznati i prihvatiti sebe i svoje tijelo u potpunosti, odnosno spoznati užitak bivanja ženom.

Radi se o djelu “Žensko tijelo, ženska mudrost” autorice Christiane Northrup koja u ovoj knjizi istražuje povezanost između tijela, uma i duha žene. Čitajući knjigu saznajemo niz praktičnih savjeta, koji su me osobno osnažili i potaknuli da se zauzmem za sebe kroz spoznaju da najveći dio zdravlja dolazi od našeg odnosa sa samima sobom – poštujući svoje granice, njegujemo svoje zdravlje. Slušanje onog što nam tijelo govori i koje znakove nam šalje trebalo bi biti jednako svakodnevom održavanju higijene zubi. Osobno, trebala mi je ovakva knjiga – knjiga koja iz znanstvestvene perspektive ukazuje na posljedice zamarivanja vlastitih potreba i želja na fizičko tijelo. Preuzeti odgovornost na sebe? Da, teško i ponekad frustrirajuće, no spoznaja da možemo držati konce u svojim rukama donosi čisti užitak. Kroz različite teme poput seksualnosti, reproduktivnog zdravlja i emocionalnog blagostanja, knjiga promiče razumijevanje i otkrivanje ženskog tijela i uma – jer užitka nema bez pravog upoznavanja nas samih i našeg fizičkog tijela.

Rasprave o umjetnosti i užitku zaista traju odavna – od radosti do oduševljenja, od blaženstva do ushićenja te od uživanja do zabave – sve su to riječi kojima opisujemo umjetnička djela na različite načine. Kao dio same prirode umjetnosti, užitak proizlazi iz bogatih boja, oblika i tekstura te iz implicitnih zukova, mirisa i okusa koji se prenose gledatelju.

“Vrt zemaljske naslade” – užitak kao monstruozni luksuz čovječanstva?

“Vrt zemaljskih naslade” (1450.–1516.) jest triptih, uljani slikarski rad na drvu nizozemskog umjetnika Hieronymusa Boscha. Zatvoren, triptih prikazuje prozirnu kuglu koja kipi od života, simbol stvaranja svijeta. Unutar njega, ploča s lijeve strane prikazuje Adama i Evu u zemaljskom raju, okružene imaginarnim životinjama. Centralna je ploča neobičan, ali očaravajući vrt u kojem djeca Adama i Eve, čovječanstvo, uživaju u užicima tijela, požudi i grijehu, u nadnaravnom okruženju divovskih ptica i voća. Konačno, ploča s desne strane prikazuje muke pakla. Ovo je djelo trenutno izloženo u muzeju Prado u Madridu ,a već pet stoljeća plijeni pažnju promatrača, ali i samih umjetnika od kojih su brojni pronašli inspiraciju u tom očaravajućem dijelu prepunom simbolike.

Izložba “Dance de Luxe” – čisti užitak u centru Zagreba

Meštrovićev paviljon otvorio je 1. lipnja izložbu “Dance de Luxe”, napravljenu samo za taj prostor, kojom je galerija Bačva postala zagrebačko utočiste pred ljetnim vrućinama s kazališnim, književnim i glazbenim programom te performansom, jogom i meditacijom za sve uzraste. Međunarodno afirmirani njemački umjetnik Olaf Nicolai i dubrovačka umjetnica Mariana Pende (HR) izlažu prostorno specifičnu instalaciju posvećenu plaži Danče, jedinoj u središtu Dubrovnika koja je, zbog svoje pomalo skrivene lokacije, poznata samo mještanima i njihovim najbližim prijateljima, ostala izvan dubrovačkog turističkog ludila. Kroz izlužbu ulazimo u arhitektonski nacrt po kojemu hodamo, a na putu susrećemo i skulpturalne elemente Mariane Pende, čiji objekti raznih veličina, oblika, boja i materijala te njihovih kombinacija predstavljaju privremene objekte koje sezonski i svakonevno rade kocesionari i posjetitelji Danča. Zasigurno spektakularan doživljaj za ljetni užitak svih naših čula.

“Luksuz, Mir i Užitak” – Poziv na putovanje

Jedno od djela koje tematizara bijeg u užitak je “Luxe, Calme et Volupté” (Luksuz, Mir i Užitak), koje se smatra jednim od prvih manifestacija fovizma. Njegov naslov inspiran je pjesmom “Poziv na putovanje” (1857.) Charlesa Baudelairea, koja je bila jedno od prvih djela koje je pozivalo na užitak i odmor. Ova Matisseova slika pruža prikaz tema pjesme: bijeg u mirni i imaginarni raj. Osjećaj spokoja bilo je nešto što je Matisse pokušavao prenijeti kroz svoja djela, a ovdje je to utkao u boje, kao i u neobavezan stav figura koje se stapaju u odrazima sunca na plaži.

VEZANE OBJAVE