U redu je povući se i pratiti svoj tempo

Foto: Unsplash / Kaboom pics

Borite li se ikad s mislima da ako stanete, da će svijet zaboraviti na vas?

Ponekad je najveći izazov u današnje vrijeme odlučiti pratiti svoje misli, svoje tijelo i svoj tempo. Osjećate li ikad, i borite li se ikad s mislima da ako stanete, da će svijet zaboraviti na vas? Ili ste pak među onima koji uopće nemaju luksuz zastati?

Na kojoj god da ste strani, želimo vam samo reći da je u redu zaustaviti se. U redu je – ne raditi ništa, ne javiti se na mobitel, ne odgovarati sat ili dva na poruke, buljiti u prazno, sjediti na suncu – što god odlučite. U redu je krasti, ako ne u komadu, onda te male trenutke jer iskreno, bez njih ne bismo preživjeli.

Problem danas je u tome što mnoge stvari smatramo odmorom iako one to nisu. Skrolanje društvenim mrežama nije odmor, gledanje Netflixa nije odmor, online shopping nije odmor. Odmor su isključivo akcije koje ustvari odmaraju mozak, stišavaju misli, čine nas sretnima. I zato je upravo povlačenje u tom smjeru – čitanje, vježbanje, kuhanje (kome on koristi kao hobi), slušanje glazbe, jedino što će vas uistinu odmoriti.

No, kako pojačati svijest o tome i još važnije – kako uopće to staviti u raspored? Isključivo tako da budete prvenstveno iskreni prema sebi i postavite si nekoliko pitanja.

1.  Čega se bojim ako zastanem?

Koji su to strahovi koji vam prvi padnu na pamet ukoliko primjerice odlučite uzeti dan, ili vikend, ili samo večer za sebe? Što će se točno dogoditi? Dok ih ne demistificirate, teško ćete napraviti korak dalje i dopustiti si odmor. Napravite popis, koliko stignete, misli koje vas spriječavaju u tome i pokraj svake napišite realno stanje. Ako mislite da će nešto patiti, vaš odnos, zarada, bliskost s nekime – ponovno napišite odgovore za to, može li se isto nekako dogovoriti, kompenzirati.

2. Napravite popis što će biti ako ne uzmete vrijeme za sebe

Često trebamo uopće shvatiti što se sve može dogoditi, i što se događa našem umu i tijelu ukoliko ne brinemo o sebi. Stanite i recite si što će se sve dogoditi ako se ne maknete od laptopa večeras, ako ne provedete vrijeme u prirodi ovaj vikend ili ako prestanete odlaziti na trening. Vjerojatno će vas te misli odvesti vrlo jasno u smjeru da nećete biti mentalno dobro, da se nećete naspavati, da ćete se iscrpiti ili nešto četvrto.

Kada shvatite, još bolje napišete si, posljedice ignoriranja samih sebe, začas ćete upravo ”me time” vratiti u raspored. Sigurni smo da postoje zahtjevnija i manje zahtjevna razdoblja u životu, ali i kada su ona jako zahtjevna, samo pet minuta mira može vam spasiti živu glavu.

3. Drugi vs. ja

Jedan od najvećih izazova življenja u vrijeme društvenih mreža je usporedba. I to baš kada ste vi uzeli slobodni vikend, vaša je kolegica odradila nešto iznimno uspješno na poslu ili je vaša prijateljica otputovala na drugi kraj svijeta, ili je vaša konkurencija uspjela u nečemu u čemu vi niste. Zatim kreću negativne automatske misli, grižnja savjesti, ljutnja na same sebe i slično. Premotajte stvar unazad.

Vi ste vi, drugi su drugi. Sigurno sami imate razrađeni plan za vas, privatno i poslovno, i sigurno ste dovoljno odgovorni da ga se držite.

Ne zaboravite da su društvene mreže platforma koja isključivo i najčešće služi za prikazivanje uspjeha i najljepših životnih trenutaka. Rijetko tko, i to uistinu rijetko, će prikazati situaciju ”iza zavjese”. Zato napravite pametnu taktiku za slobodne dane – ne skrolajte, budite tamo gdje jeste, budite u trenutku, pa makar je to možda i samo ta jedna večer koju ste oslobodili za vas, i sutra se vratite odmorni, naspavani i energizirani za nove pobjede. Zaboravite što rade drugi.

Više ovakvih tema pronađite u našoj rubrici WELL-BEING.

VEZANE OBJAVE