Iza nas je novo well-being popodne s brendom Materia

Foto: Mateja Vrčković

O temi narcizma na druženju sa spisateljicom Josipom Pavičić.

Narcizam nije samo trendi tema, kao što ni svi termini koji se povezuju s njim nisu nešto što bi trebali olako shvaćati. On ozbiljno utječe na mentalno zdravlje i samopouzdanje svake osobe, nije ga lako prepoznati osim ako već nemate neko iskustvo, a broj narcisa iznimno se povećava. Za to je dijelom krivo vrijeme u koje živimo i određene iskrivljene vrijednosti koje smo kao društvo poprimili, kao i način na koji se odgajaju djeca. Naime, narcisi se ne rađaju, narcisom se postaje, i to do treće godine djeteta, a jedni od razloga su roditelji koji ili previše ‘uzdižu’ i zahtjevaju te zatim odbacuju djecu tj. ne pružaju im podršku ukoliko to ne ostvare, te roditelji koji sami imaju narcistički poremećaj.

Kao što smo rekli, tema je kompleksna, a na Noonu smo se odlučili posvetiti nošenju s narcisima, oporavku od takvih odnosa i uopće prepoznavanju takvih partnera koji najčešće imaju sposobnost uvjeriti vas da je problem u vama, a ne u njima. Upravo u vrijeme kada smo se odlučili pisati o ovoj temi, izašla je knjiga naziva ‘Ja, pa ja, i opet ja’ Josipe Pavičić i zbog toga smo u suradnji s brendom Materia i njegovom osnivačicom Majom, odlučili well-being popodne provesti upravo u njezinom društvu.

"

Narcizam nije samo trendi tema, kao što ni svi termini koji se povezuju s njim nisu nešto što bi trebali olako shvaćati.

"

Josipa je ovu knjigu napisala s dvije psihoterapeutice, a osim toga i sama je poučavateljica tehnika za samorazvoj te iza sebe ima iskustvo bivanja u takvim odnosima. Time možemo reći kako je temu o narcizmu uistinu apsolvirala, a dokaz o tome koliko je ženama ova tema zajednička i zanimljiva su njezine prepune radionice, kao prezentacije same knjige. Po tome sudeći, narcizam je nešto s čime se ljudi, većinom žene, oko nas itekako susreću. Knjiga je posvećena odnosima, partnerskim odnosima s narcisima, a ne baš tako ugodna činjenica je da su po statistici 70 do 75 posto narcisa muškarci, a 20 do 25 posto žena, tako da su žene ugroženija skupina.

Kako uopće prepoznati narcisa te kako se kasnije nositi s njime, otići iz odnosa i ne zaplesti u mrežu koja je spletena s jako puno manipulacije, laži, pretvaranja, pretjerivanja i na kraju odbacivanja – o svemu tome razgovarali smo međusobno u društvu s Josipom. Ovaj put uključili smo kao gošće i čitateljice Noona, kao i sve one koje je ova tema posebno zanimala.

Na samom početku Josipa nas je upoznala s čak 21 karakteristikom koja je zajednička svim narcisima, koje je nabrojala i u svojoj knjizi – gdje već možete prepoznati jeste li uistinu u vezi ili odnosu s takvom osobom. Već samo taj uvod pružit će vam osjećaj samopouzdanja i sigurnosti jer se nećete osjećati krivo ili u paralelnoj stvarnosti, što žrtve narcizma često proživljavaju, ne vjeruju u vlastitu istinu. Kroz niz jednostavnih primjera možete naslutiti ‘modus operandi’ takvih osoba. Najteže je naravno prihvaćanje da takve osobe postoje, da ste upravo njima dali svoje vrijeme i povjerenje te kako se radi o ljudima bez empatije, koje zadovoljavaju isključivo svoje površne interese. Neke od navedenih činjenica izdvojili smo u sljedećim člancima ovdje:

Narcizam i rastapanje iluzija

Kako znati da ste u odnosu s narcisom

Narcizam i poslovni odnosi

Razlika između narcizma i self lovea

Kako preboljeti odnos s narcisom

 

"

Ovaj put uključili smo kao gošće i čitateljice Noona, kao i sve one koje je ova tema posebno zanimala.

"

Sve se ponovno odvijalo u divnom Materia uredu koji je sada već postao svojevrsno utočište u kojem možemo slobodno i opušteno razgovarati o ovakvim temama. I ovaj put cijelo iskustvo pratilo je i iskustvo izrade matche, točnije matche latte, napitka koji savršeno utjelovljuje usporavanje, zdravi lifestyle i obogaćuje one dnevne rituale u kojima uzimamo pet minuta za sebe.

Ideja iza ovakvih Noon druženja je davanje prostora za sve one teme koje se smatraju tabuima, tj. koje se smatraju negativnima na neki način, a ključno je razgovarati o njima i educirati se.

Narcizam je termin o kojima svi znaju ponešto, no privući će interes onih koji su se našli ili se redovito nalaze u takvim situacijama. A kako posljedice mogu uistinu biti loše po mentalno zdravlje, važno je znati o čemu se ovdje točno radi i kako se nositi s njime. A kao i na svim well-being popodnevnima do sada, i ovaj put razgovori su potrajali do navečer.

”Narcisi nisu osobe s kojima možete razgovarati, osobe kojima možete nešto objasniti, osobe koje možete promijeniti, a kamoli dokazati im da su narcisi. Odnos s narcisom nije ljubav, iako ju oni u samom početku znaju savršeno dočarati jer su to jako inteligente osobe koje znaju prepoznati empatične ljude koji će im vjerovati i koji će ih dugo tolerirati. No, ne zaboravite, radije da vi izgubite narcisa, nego da izgubite sebe.”, za kraj objašnjava Josipa.

Druženje su uz Materia matchu obogatili i Noel Bread & Deli te Caves d’Esclans Whispering Angel iz Miva Galerija vina, a s ovim Well-being popodnevom polako temu narcizma na Noonu privodimo kraju te već spremamo novu temu. Uskoro vam pripremamo i nova druženja, a do tada se čitamo na Noonu.

VEZANE OBJAVE