Narcizam: Rastapanje iluzija

Autor: Martina Kolarić

Narcis je netko zbog koga ćete izgubiti sebe, vlastitu percepciju – sve zbog iluzija koje vam on/ona prodaje.

“Ono što mi je uvijek bilo neobjašnjivo bila je tvoja potpuna ravnodušnost prema patnji i sramu koje si mogao nanijeti meni svojim riječima i osudama. Bilo je kao da nemaš pojam o svojoj moći. I ja sam tebe, siguran sam, često sam povrijedio onime što sam rekao, ali uvijek sam znao kada bih to učinio i to me boljelo, ali nisam se mogao kontrolirati, nisam mogao zadržati riječi, žao mi je bilo čak i u trenu kad sam ih izgovarao. Ali ti si udarao riječima bez puno okolišanja, nije ti bilo žao nikoga, ni za vrijeme ni nakon toga, onaj kojem si se obraćao bio bi potpuno bespomoćan protiv tebe.” Franz Kafka, Pisma ocu

Svatko tko je dijelio život s narcisom prepoznaje se u ovim odmjerenim riječima, prepunim snažnim zljevom tuge i razočaranja, a koje je pisac prikupljao tijekom cijeloga života zbog izloženosti dvostrukim standardima i skromnim emotivnim kontaktom sa svojim roditeljima. Za one među nama sa sličnim iskustvima, bilo da se te odnose izazvali roditelji, prijatelji ili partneri, Kafkino pismo ocu istovremeno je bolno i neobično utješno u potvrđivanju zajedničke stvarnosti. Te riječi otvaraju vrata u tajanstveni svijet narcizma, gdje se često susrećemo s dvostrukim standardima i manipulacijama.

U suvremenom svijetu, narcizam je postao sveprisutan, on poput čarobnog ogledala, ponekad izobličuje našu percepciju. Osoba sklona narcizmu može se činiti neodoljivom, sa svojim karizmatičnim nastupom i samouvjerenošću, a mi zapravo projiciramo svoje snove i ambicije na tu osobu, bez stvarnog razumijevanja njezine dublje prirode.

Zbog toga, pitanja koja se nameću jesu: Što se događa s našim identitetom dok pokušavamo shvatiti očitu iščašenost u ogledalu? Dok se suočavamo sa slikom narcisa, sve češće se počinjemo pitati tko smo zapravo mi. Jesmo li samo odraz u očima drugih ili je naš identitet dublji od površinske slike koju prepoznajemo?

No, prije nego što potrčimo za odgovorima tko smo mi u vezi s narcisom, raščistimo za koga možemo govoriti da je narcis? Koje su osobine narcisa?

RASTAPANJE ILUZIJA

“Suočavanje s narcisoidnom osobom može biti izuzetno izazovno, zbunjujuće i frustrirajuće, ali razumijevanje onoga što prolazite je prvi korak”, tvrdi dr. Monica Verman, jedna od vodećih kliničkih psihologinja, specijalizirana za liječenje traume i autorica knjige “A Deeper Wellness: Conquering Stress, Mood, Anxiety and Traumas”. U svijetu gdje narcizam lako može zasjeniti istinu, važno je ostati vjeran sebi i očuvati vlastiti identitet. Gradnja zdravih odnosa zahtijeva ravnotežu između ljubavi prema sebi i suosjećanja prema drugima, a narcizam izobličuje percepciju dok je istina dublja od površine koju drugi vide.

Važno je prepoznati da je privlačnost koju osjećamo prema narcisu možda rezultat projekcija i iluzija budućnosti koje smo stvorili. Suočavanje s narcisom zahtijeva i razvoj samopouzdanja i empatije. Samopouzdanje nas čini manje podložnim manipulacijama i projekcijama narcisa. Empatija, s druge strane, omogućuje nam razumijevanje da narcizam može proizaći iz vlastitih nesigurnosti i strahova.

“Ako netko jasno pokazuje znakove grandioznog razmišljanja, pretjerane samovažnosti i nedostatka brige za druge, vjerojatno je otvoreni narcisist. Ako primijetite da su ove karakteristike suptilnije i skrivene, mogli bi spadati u kategoriju prikrivenih narcisista. Maligni narcisisti obično su oni o kojima čitamo, a počinili su teške prekršaje koji nisu odobreni od strane društva.” tumači Carder Stout, doktor psihologije sa sjedištem u Los Angelesu i autor memoara “Lost in Ghost Town”.

Uobičajene karakteristike narcisoidnih osoba

Prikriveni narcizam karakterizira introvertnost, izbjegavanje odgovornosti, nisko samopouzdanje i osjetljivost na kritiku. Osobe s ovim tipom narcizma često doživljavaju anksioznost i depresiju, te se često osjećaju kao žrtve.

Otvoreni narcizam manifestira se kroz ekstrovertnost, kontroliranje, težnja za divljenjem i nedostatak empatije. Ovi narcisisti su često arogantni i nepristojni.

“Maligni” narcizam predstavlja teži oblik narcizma koji može uključivati agresivnost, sadizam i manipulaciju drugima.

Suočavanje s realnošću

Ključno je suočiti se s realnošću i postaviti granice u odnosu s narcisom. To ne znači nužno prekidanje veze (makar često i znači), već postavljanje i jasnih te zdravih granica koje štite našu emocionalnu dobrobit. Važno je prepoznati da je privlačnost koju osjećamo prema narcisu možda rezultat projekcija i iluzija budućnosti koje smo sami stvorili.

Narcizam je uteg s kojim ta osoba sama mora, svjesno ili nesvjesno, živjeti u svim svojim odnosima, poslovnim i privatnim, do kraja svog života – osim ako sama nešto ne napravi po tom pitanju.

VEZANE OBJAVE