Cozy knjige ženskih spisateljica za ovu zimu

Foto: Unsplash
Autor: Martina Kolarić

Pripremamo se za prezimljavanje uz ove cozy naslove.

Iako nas na samom kraju godine čeka puno poziva na glamurozne tulume i proslave na kojima slavimo tekuću, te polažemo nove nade u iduću godinu, ovo je doba koje nas i nekako prirodno zove da se malo i povučemo u sebe i pripremimo se na nadolazeću godinu.  Sezona je kiša, možebitno i snijega, a to znači i sezona kauča, dekica, čajeva, ali i dobrih knjiga.

Kraj godine donosi vrijeme refleksije, sagledavanja prošlih iskustava te pripreme za nove izazove. Kako bismo vam olakšali ovaj proces, odabrale smo “cozy” knjige koje pružaju toplinu i inspiraciju. 

Snaga ženskih priča: od intimnih zima do ljubavnih avantura 

Ove knjige su poziv na unutarnje putovanje, na sagledavanje vlastitih emocija i na prihvaćanje života sa svim njegovim izazovima. Kroz ovu literarnu odiseju, svaka stranica postaje prilika za osobni rast, samoproučavanje i, najvažnije od svega, za uživanje u čarima pisane riječi koje griju u hladnim zimskim danima.

Zima u nama – Katherine May

Ova dirljiva i utješna meditacija o razdobljima života provedenima u mirovanju, trenucima kad se povlačimo iz svijeta da se oporavimo od životnih udaraca idealna je za čitanje na kraju godine. Katherine May pokazuje nam kako prebroditi trenutke kada nas život izbavci iz rutine zahvaljujući mudrosti spoznaje da su, poput godišnjih doba, naše zime i ljeta zapravo plime i oseke života.

Knjiga je prepuna novih uvida koja nam otkriva kako se brinuti o sebi i opet se uspraviti kad nas život baci na koljena. U svojoj dojmljivoj osobnoj ispovijesti, prožetoj pričama iz književnosti, mitologije i svijeta prirode, britanska spisateljica Katherine May poziva nas da promijenimo način na koji se odnosimo prema teškim razdobljima u svome životu, dijeleći s nama smjernice za preobrazbu takvih životnih razdoblja, onih zima u nama što prethode pojavi novoga godišnjeg doba, novog života.

Divlje iskre – Nikita Gill

“Ponekad sam 

i vuk i žena

i još uvijek učim

kako se ispričati 

za svoju divljinu.”

Nikitu Gill mnogi uspoređuju s poezijom Rupi Kaur. I zaista, puno je sličnosti. Međutim, čitajući Divlje iskre osjetit ćete eksploziju ženstvenosti, borbe, nježnosti. Kroz pjesme Nikita Gill bez sustezanja istažuje one osjećaje koji rađaju otpor i revoluciju, a istovremeno pružaju svi toplinu i ljubav prema sebe i drugima, a koji počivaju u svakoj ženi.

Žene koje kupuju cvijeće – Vanessa Montfort

Ovo je roman o žanama koji će vas naučiti voljeti opuštenije, intenzivnije i slobodnije. Prvenstveno same sebe. 

Ovaj nepretenciozan roman ističe prihvaćanje kao životnu filozofiju. Autorica nas podjsjeća na moć ženske povezanosti, ali i na njihovu sposobnost mijenjanja i prilagodbe, instinkta za preživljavanjem i oporavkom. Kroz odličnu i zabavnu priču na krjau shvatimo da je razlika između sretnih i nesretnih žena povezana sa svjesnošću vlastitog instinkta, a da ključ leži u slobodi da volimo, intenzivno i bez zadrške.

Divni svijete gdje si – Sally Rooney

Ljubavi, gubici, strah od promjene te težina vlastite odgovornosti za sreću teme su koje se isprepleću kroz ovaj atmosferičan roman. Sally Rooney, majstorica suvremenog romana, u “Divni svijete, gdje si,” donosi duboko intimnu priču o mladima čije ljubavne i prijateljske veze izranjaju iz kompleksnih tkiva društvenih i kulturnih utjecaja.

Ovo djelo odražava njezin karakterističan stil, gdje se ljudski odnosi prožimaju s političkim, ekološkim i društvenim kontekstom. Autoričin britki filozofski um izražava se kroz dijaloge i unutarnje monologe likova, postavljajući pitanja o vjeri u svijet i vlastitim ulogama u njemu. Roman ne nudi jednostavne odgovore, već potiče čitatelje na razmišljanje o svojim vlastitim uvjerenjima, odnosima i odgovornostima prema društvu.

Voli me više od svega na svijetu – Mira Furlan

Život najveće filmske i kazališne dive naših prostora Mire Furlan bio je više od života, prepun uzbuđenja, veličanstvenih uspjeha, padova, ljubavi i izdaja. U autobiografskoj knjizi dovršenoj pred preranu smrt Mira Furlan pripovijeda, literarno moćno, svoj život i živote svojih bližnjih – od sudbine majke Branke i oca Ivana te bake Ljube do supruga Gorana i sina Marka, kojem je knjiga i posvećena.

Bez zadrške čitatelja uvodi u vlastiti svijet, u svoje intimne drame, razmišljanja i karijeru. Mira Furlan uspijeva nevjerojatno povezati čitatelja s emocijama, stvarajući intenzivan doživljaj koji ostavlja snažan dojam.  “Krive” riječi i stavovi te tjeskoba prisutna od malena, oblikovali su život ove izuzetno snažne žene koja je cijeli život tragala za ljubavlju, ispunjenjem, nadahnućem, vjerom – bilo u sebe ili u druge. Mira Furlan, svojom iskrenošću, baca svjetlo na težinu onih misli koje nas oblikuju, ograničavaju i često zatvaraju. Knjiga je poput umjetničkog djela koje je vrijedno podcrtati od početka do kraja. 

U ovom mjesecu kada priroda ulazi u svoj miran san, ove cozy knjige postaju topli pokrivač koji nas obavija u udobnost introspekcije i emotivnog istraživanja. Knjige zovu na unutarnje putovanje, na tišinu koja dopušta da vlastite misli postanu glasnije. Svaka priča postaje vodič kroz vlastite emocionalne zimske pejzaže, podsjećajući nas na snagu ženskih priča i njihovu sposobnost preoblikovanja izazova u izvor inspiracije.

VEZANE OBJAVE