Tips & tricks za bolne i obilne menstruacije

Foto: Pexel
Autor: Noon

Probajte primijeniti ovih nekoliko jednostavnih savjeta svjetske stručnjakinje Alisse Viti.

Jedna od najčešćih ”bolesti” današnjeg tempa života je neredoviti ciklus ili ciklus koji uopće nije u balansu. Razlog tome je jer većina nas potpuno ignorira svoj lifestyle između dvije menstruacije, ignorira prehranu, alate za nošenje za stresom, hobije i kvalitetu spavanja. Kada to sve uzmete u obzir za rezultat, između ostalog, možete dobiti i iznimno bolne i obilne menstruacije, pojačanu depresiju i anksioznost u pms-u te iznimni osjećaj iscrpljenosti nakon menstruacije.

Ako vas zanima više o ovoj temi svakako vam preporučamo bestseller poznate svjetske stručnjakinje Alise Vitti ”Ženski kod’‘, a danas ćemo vam prenijeti nekoliko jednostavnih i lako primjenjivih savjeta koji bi vam već u sljedećem ciklusu mogli pomoći da utječete na svoju menstruaciju.

Jedan od glavnih razloga zašto imate teške i izazovne ”one dane u mjesecu” može biti visoka razina estrogena, osobito u usporedbi s razinom progesterona. Na to između ostalog utječe i vaša prehrana te namirnice koje konzumirate, zbog čega vaša jetra ne može vršiti odgovarajuću detoksikaciju. Upravo zato je način na koji živite i što konzumirate u svojoj svakodnevnici ključno u tome kako će se ponašati vaša menstruacija. No, evo što možete učiniti kako bi utjecali na to da ona prođe manje bolno i stresno.

Pijte vodu s limunom

Alissa Vitti u svojoj knjizi izdvaja kako vitamin C smanjuje krvarenje i to u slučaju visokog postotka žena. Naime, on utječe na to kako estrogen utječe na maternicu, tj. smanjuje njegov utjecaj. Vitamin C možete uzimati u kapsulama i li jako jednostavno, a to je da konzumirate vodu s limunom kroz dan. Još jedan razlog više zašto uvesti naviku vode s limunom odmah ujutro nakon buđenja.

Uključite borovnice u doručak

Osjećate li veliki umor ili ”fatigue” u danima kada krvarite, u svakodnevne obroke uključite borovnice, sok ili smoothije s borovnicama. Osim što je ovo voće iznimno zdravo za redovitu konzumaciju i niz drugih tegoba, posebno vam može dati podršku u ovim danima.

Osim njih željezo možete pronaći i u kvinoji, leći i špinatu, kao i u tamnoj čokoladi koja bi vas mogla posebno oraspoložiti. No borovnice su iznimno lake za primjenu, doslovce ih ubacite u svoj doručak ili ih grickajte tokom dana – pružit će nevjerojatno podršku vašoj razini energije.

Zaboravite na kofein i alkohol

I to ozbiljno. Koliko god se nekima činilo nezamislivo, kofein i alkohol mogli bi pogoršati vaše stanje iako im je teško odoljeti u trenutku. Ipak, ako to uspijete, barem tih dana u mjesecu, bit ćete smireniji, što direktno može utjecati na vaše bolove, bolje ćete spavati te time isto utjecati na kvalitetu vaše menstruacije.

Ne zaboravite pripaziti na konzumaciju ostalih napitaka koji sadrže kofein, poput matche ili određenih čajeva. Radije se oslonite na vodu s limunom ili primjerice čaj od đumbira koji djeluje protuupalno i daje dodatni ”boost”.

Priuštite si odmor i manje socijalnih kontakata

Briga o mentalnom zdravlju jednako utječe na kvalitetu naših ciklusa, kao i prehrana ili san. Ukoliko nemate mogućnost da te dane provedete kod kuće, barem večeri posvetite smiraju i bivanju u udobnosti svog goma. Menstruacija je poziv na tišinu i povlačenje, za razliku od primjerice ovulacije koja zove na druženja i zabavu.

Poštujte prirodu svog tijela, ostanite kući same ili sa obitelji, čitajte knjigu ili pogledajte neki dobar film. Opustite se i posvetite miru, kako bi pripremili tijelo za novu fazu koja dolazi.

*Ovo je savjetodavni članak, a sve informacije preuzete su sa stranice floliving.com.

Više ovakvih tema pronađite u našoj rubrici WELL-BEING.

VEZANE OBJAVE