Vaša crijeva i anksioznost mogu biti usko povezani

Foto: Kaboompics / Bioandina
Autor: Noon Promo

Disbalans u crijevnom mikrobiomu može biti povezan s mentalnim smetnjama.

U današnjem svijetu gdje je ritam života brz, a stres prisutan gotovo svakodnevno, zdravlje postaje sve važnija tema razgovora. Međutim, dok se često fokusiramo na vanjske znakove poput fizičke kondicije ili tjelesne težine, što nije nevažno, često zanemarujemo jedan od najvažnijih unutarnjih aspekata našeg zdravlja – ravnotežu crijevne mikrobiote.

Crijeva su kompleksni sustav unutar našeg tijela koji obavlja mnoge važne funkcije. Iako možda ne razmišljamo često o njima, ona su ključna za naše cjelokupno blagostanje i kvalitetu života. Nažalost, posljednje vrijeme suočeni smo s velikim porastom bolesti kada govorimo o crijevnoj flori i probavnom sustavu i sve to nas je navelo da dublje istražimo ovu temu, te što mi kao pojedinci možemo učiniti po tom pitanju.

Upravo o tome razgovarali smo sa stručnjakinjom Majom Ljubas, nutricionistkinjom koja stoji iza tvrtke Nutriom.

Ravnoteža crijeva je nužna kako bismo imali dobru kvalitetu života

Kada govorimo o crijevima, često prvo pomislimo na probavu. Međutim, njihova uloga je puno dublja i složenija nego što se to na prvi pogled čini. ”Crijeva su dom za mnoge mikroorganizme koji čine crijevnu floru ili mikrobiom crijeva. Ovaj ekosustav mikroorganizama igra ključnu ulogu u probavi hrane, proizvodnji esencijalnih nutrijenata, kao i u funkcioniranju imunološkog sustava.

Važno je naglasiti da ravnoteža crijevne flore ima širok spektar utjecaja. Disbalans u mikrobiomu crijeva može biti povezan s raznim zdravstvenim stanjima, uključujući upalne bolesti crijeva, alergije, metaboličke poremećaje i mentalne smetnje poput anksioznosti i depresije.”, objašnjava Maja.

Koja je povezanost ravnoteže crijevne flore i mentalnog zdravlja?

”Postoji kompleksna veza između crijeva i mozga, poznata kao crijevno-moždana os. Ovaj sustav komunikacije između probavnog i središnjeg živčanog sustava igra ključnu ulogu u našem raspoloženju, kvaliteti sna i razini energije. Neravnoteža crijevne flore može poremetiti ovu komunikaciju, što može dovesti do raznih disbalansa u organizmu uključujući i probleme vezane za mentalna stanja.”, odgovara nam Maja.

”Zato je važno održavati  ravnotežu crijevne mikroflore putem raznolike prehrane bogate vlaknima, fermentirane hrane i izbjegavanjem namirnica koje su bogate zasićenim masnoćama, jednostavnim ugljikohidratima i visoko prerađenu hranu. Međutim, u današnjem tempu života, često je teško održati ovakav način prehrane.”

Tu dolaze dobre bakterije kao mali saveznici. One su korisne bakterije koje mogu pomoći u održavanju ravnoteže crijevne flore, jačanju imunološkog sustava, poboljšanju probave i smanjenju rizika od raznih bolesti. Redovita konzumacija dobrih bakterija može imati širok spektar koristi za dobrobit organizma.

Prehrana i crijevna mikroflora

”Kada govorimo o prehrani, uravnotežena prehrana igra ključnu ulogu u očuvanju ravnoteže crijevnog mikrobioma. Takva prehrana podrazumijeva unos raznolike hrane bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, proteinima, zdravim masnoćama i prehrambenim vlaknima. Osim toga, važan je unos i fermentirane hrane koja je posljednje vrijeme i veoma popularna. Tu bih posebno naglasila proizvode poput kiselog kupusa, kefira, kombuche, kimchija i slično.”

S druge strane, izbjegavanje hrane bogate jednostavnim ugljikohidratima, alkohola, kave, zasićenih masti i visoko prerađene hrane može vam pomoći u održavanju ravnoteže crijevnog mikrobioma. ”Kad moderni način života, stres i neadekvatna prehrana, naruše ravnotežu crijevnog mikrobioma, dobre bakterije postaju neophodni saveznici u obnavljanju crijevne mikroflore.

Dobre bakterije, koji uključuju različite kulture živih, nepatogenih mikroorganizama, mogu pomoći u obnavljanju crijevne mikroflore i, između ostaloga, jačanju imunološkog sustava. Kombinacija dobrih bakterija i prebiotika – koji su hrana za te dobre bakterije, poznata kao simbiotik, pruža brojne koristi za  crijeva i opću dobrobit organizma.”, dodaje Maja.

Zašto je ustvari potrebno piti probiotike?

Razgovor s nutricionistkinjom donosi i svjež pogled na važnost održavanja ravnoteže crijevne mikroflore. Ključno je razumijeti crijevni mikrobiom, složeni ekosustav mikroorganizama koji obitavaju unutar nas.

”Crijevna mikrobiota ili crijevni mikrobiom igra ključnu ulogu u brojnim aspektima – uključujući probavu, zaštitu od patogena, hormonalnu ravnotežu, sintezu nutrijenata i imunološki odgovor. Ovaj složeni ekosustav utječe na mnoge dijelove našeg života, uključujući fizičko i mentalno zdravlje.

Narušena ravnoteža crijevnog mikrobioma, ili disbioza, može biti povezana s raznim stanjima i bolestima, uključujući upalne bolesti crijeva, alergije na hranu, metabolički sindrom, pretilost, razna mentalna stanja i autoimune bolesti. Dakle, održavanje ravnoteže crijevne mikroflore postaje ključno za opću dobrobit organizma.”

Ono što često ne shvaćamo jest da postoji duboka veza između crijeva i mozga, poznata kao crijevno-moždana os. Ova veza omogućuje komunikaciju između probavnog i središnjeg živčanog sustava, utječući na naša raspoloženja, razinu energije i kvalitetu sna.

”Proizvodnja neurotransmitera poput serotonina i dopamina, regulacija hormona i upalnih procesa – sve to povezano je s mikrobiomom crijeva. Neravnoteža u crijevnoj mikrobioti može dovesti do disbalansa u tim procesima; što može rezultirati umorom, smanjenom energijom i lošim raspoloženjem.”, dodaje Maja.

Kako odabrati odgovarajući proizvod

Ističe i važnost odabira adekvatnog suplementa. Kao dodatak prehrani dobre bakterije su dostupne u različitim oblicima, uključujući kapsule, tablete, praškove i tekućine. ”Nije svaki dodatak prehrani isti. Važno je odabrati visokokvalitetne proizvode koji sadrže dokazane sojeve bakterija i koji su osmišljeni tako da prežive probavni sustav i stignu do crijeva u aktivnom obliku.”

Jedan od takvih proizvoda su B•Biotics kapsule, premium dodatak prehrani koji kombinira 15 različitih mikrobioloških kultura, fruktooligosaharide i inulin. Ova snažna formula s 20 milijardi dobrih bakterija podržava ravnotežu crijevne flore i probavnog sustava, pružajući tako važan doprinos očuvanju ravnoteže crijevne mikroflore i općeg dobrog stanja organizma.

Uzimanje B•Biotics kapsula postaje ključno za očuvanje ravnoteže crijevne mikroflore i jačanje imunološkog sustava, posebno u suvremenom svijetu gdje su stres, loša prehrana i lijekovi česti faktori koji mogu narušiti tu crijevnu mikrofloru.

Redovita konzumacija dobrih bakterija pruža podršku prirodnoj raznolikosti crijevne flore, poboljšava probavu i jača imunološki sustav, omogućavajući organizmu da se suoči s izazovima suvremenog života s više energije i otpornosti.

Više o proizvodu B•Biotics kapsule saznajte na www.bioandina.hr. Pri kupnji iskoristite kod NOON10 za dodatni popust od 10% na sve Bioandina proizvode.

*Ovo je sponzorirani i savjetodavni članak; za korištenje proizvoda savjetujte se sa stručnjacima.

Više ovakvih tema pronađite u našoj rubrici WELL-BEING.

VEZANE OBJAVE