Nova tema o kojoj pričamo: Biti mama i poduzetnica

Foto: Unsplash

Biti poduzetnica u Hrvatskoj već je tema za sebe, a još uz to biti i mama izazov je na posebnom nivou.

Nisam još mama, ali sam poduzetnica. Kako bih mogla izgovoriti da sam poduzetnica trebalo mi je par godina, ali da, ako izdajete vlastite račune, plaćate doprinose i sve obveze prema državi, imate svoje klijente i suradnike i trudite se voditi sebe kao vlastiti biznis – bio on novinarstvo, influencing, prodaja ili turizam, nebitno je – žena ste poduzetnica. Vama koje ste započele samostalnu karijeru prije mene već je sigurno itekako jasno koliko je izazovno. Ostalima, koje ste se možda tek krenule, tek sada vjerojatno postaje jasno koliko je izazovno, a vama koje tek krećete – budite spremne na upoznavanje svih svojih vrlina i mana, na izgradnju samopouzdanja i učenje postavljanje granica, ukratko – budite spremne na ringišpil. Kako među prijateljicama imam jako puno mama i to upravo onih koje paralelno vode svoj biznis, apsolutno mi je fascinantno kako, uz sve čime se te žene kao poduzetnice bave, stižu odgajati to malo biće, ili više njih. Neke su u tome sasvim same (iako imaju partnera), neke imaju podršku partnera i okoline, no unatoč tome, divim im se. Ne samo zbog količine odgovornosti i stresa s kojim se nose, već s aspekta vremena i kreativnosti.

Biti poduzetnica ne znači samo brinuti se oko svojih obveza i imati odgovornosti, kako prema klijentima tako i prema ljudima s kojima surađujete, već znači i biti odgovorna prema vlastitom stvaranju, planiranju, a dan ima samo 24 sata, tj. radno vrijeme od 8 sati, ako uspijete toliko izdržati. Dakle u vrijeme pandemije, rata u neposrednoj blizini, inflacije, izazovnih partnerskih odnosa, države koja još uvijek funkcionira na papirologiji i sporom sustavu, vi trebate biti maštoviti i kreativni prema vlastitom biznisu. A i kada uhvatite vremena za tu kreativnost onda vam pak nedostaje negdje deset ruku kako biste to mogle ostvariti. Ako dodamo na to majčinstvo i vrijeme koje želimo posvetiti djeci, a izuzeli smo uopće vrijeme za sebe – gdje smo i što se događa? Gledam mame poduzetnice i kreativke oko sebe i gledam ih u čudu. Znam da kad moraš – jednostavno moraš i znam da se s majčinstvom budi ta lavlja ljubav, no svaka vam čast.

Zato želim novu Noon temu posvetiti ženama, mamama poduzetnicama. Naravno i poduzetnicama koje nisu mame ili možda tek planiraju biti. Postoji li tajna formula uspjeha, tj. organizacije koja će nam omogućiti da ostvarimo sve svoje poslovne pothvate i želje? Možemo li bezbrižno živjeti svoj puni potencijal u samostalnoj karijeri, a istovremeno poklopiti laptop i stišati mobitel kad želimo te se igrati skrivača nakon radnog vremena ili lovice vikendom? Je li stvar u našim partnerima i je li vrijeme da drugačije rasporedimo snage – živimo li uopće napokon u ravnopravnom društvu? I jesmo li možda i same ponekad krive jer mislimo da moramo obaviti baš sve s popisa? Kroz niz razgovora sa stručnjakinjama, kao i kroz vama omiljene Noon intervjue, upravo ćemo pokušati pronaći odgovore na ta pitanja.

VEZANE OBJAVE