Nova tema o kojoj pričamo: Početi iznova

Foto: Unsplash

Jesen, unatoč pretpostavci da to u nama izaziva nova godina, uvijek zove na restart ili novi početak. Je li to samo privid, želja ili nakon svega što smo prošli – sasvim očekivana potreba?

Umorni smo, anksiozni, nemirni. Pandemija je ostavila traga i iako prevladava nešto pozitivniji osjećaj i potreba da se krećemo prema boljem, možda vam je teško ostaviti prošlost iza sebe. Možda je pandemija imala negativnog utjecaja na vaš biznis, potres utjerao strah kojeg se još niste riješili. I iako su pred vama sunčani jesenski dani, još patite za bezbrižnošću koje je skoro pa do jučer nosilo ljeto. Početi iznova ne mora značiti i samo to. Možda ste u posljednjih godinu i pol dana doživjeli unutarnju promjenu, promijenili životne prioritete, posao, naučili usporiti, izgubili nekoga ili otpustili nešto. Jesen, nova sezona, u tome slučaju vjerojatno vas poziva da ostanete vjerni sebi i nastavite u nekom novom smjeru. Unatoč starim izazovima.

Kako se nositi s tim osjećajem? Nekom željom za ljepšim danima koja tinja, dok vas s druge strane možda sputava strah, nesigurnost ili okovi bilo kojeg tipa koje ste si stavili. Početi iznova znači otpustiti i to, otpustiti i neke stare obrasce, ali i priznati si da želite nešto novo ili drugačije. Jednako tako, potreba za novim početkom može biti i klopka. Klopka u smislu da time bježite od nečega s čime je potrebno suočiti se, bježite od odgovornosti ili ste jednostavno tip koji voli nove stvari. Kao online shopping, kad u košaricu ubacite nešto novo i netipično za vas, pa kad stigne na adresu, nije vam jasno zašto ste uopće pomislili da bi vam tako nešto moglo pristajati.

Isto tako, napraviti restart ne mora značiti ni napraviti potpuni preokret. Možda ste samo nezadovoljni nekom situacijom i za početak je potrebno svoje nezadovoljstvo izgovoriti – začudili bi se koliko pozitivno može biti to iskustvo, a vi možda sumnjate na najgore. Izraziti sebe, jer to je vaša istina i nikada ne sumnjajte u nju, otvara vrata prema onome što je za vas. I zatvara vrata onoga što za vas nikada nije ni bilo.

Zato ćemo se u novoj temi na Noonu pozabaviti upravo početcima – novim i strašnim, onima koji nas vraćaju u sigurno, tihima i glasnima, onima poput male osobne revolucije i onima koji ustvari znače povratak samima sebi. Duboko udahnite – jer nadam se da ste spremne.

VEZANE OBJAVE