Zašto svakako pogledati dokumentarni film o Joan Didion

”It all comes back. Remember what it is to be me. That is always the point.”

Dok živimo u vremenu u kojem stalno strahujemo od gubitka, Joan je bila žena koja je živjela s njim. Poznata američka novinarka, spisateljica, scenaristica koja je umrla dva dana prije Božića ove godine, u isto je godini izgubila supruga i kćer (2003.), Johna i Quintanu, nakon čega je napisala ispješnicu ‘The Year of Magical Thinking’, knjigu koja je između ostalog bila u nominaciji za Pulitzerovu nagradu. No, ovo nije tekst o njezinoj karijeri, koja je bila uvelike nagrađivana i izvanredna.

Joan je pisala i briljirala u vrijeme šezdesetih i sedamdesetih godina, živjela u Kaliforniji, točnije u Malibuu i družila se s najvećim glazbenim imenima hippie scene. Svoju karijeru započela je u Vogueu, no kasnije je pisala za Life magazine, The Saturday evening post, okrenula se političkim i ratnim temama, ali bila i pionirka u izražavanju vlastitih stavova i mišljenja kroz novinarstvo. U jednom trenutku pisala je zajedničku kolumnu i sa svojim suprugom Johnom Gregoryjem Dunneom, koji joj je bio najveći kritičar i prijatelj. U današnje vrijeme svakako bi ih se prozivalo ‘power coupleom’.

Dokumentarac o Joan Didion prati njen život kroz sve ključne događaje, njene romane, članke i privatan život. No, ono što nosi jednaku težinu je činjenica da je život uvijek bio, i bit će okrutan. Iz istog razloga i lijep. Dok se nosimo s povijesnim vremenima, gledajući ‘The Center Will Not Hold’, shvaćamo da je svijet ustvari uvijek bio isti, sklon promjenama, revolucijama, katastrofama i političkim dramama. Shvaćamo da je vječno krhak, ali i kako su to sve samo vanjski čimbenici dok ono što nas čini živima je s kime živimo i s kime dijelimo emocije i ljubav.

Život Joan Didion zato je važno pogledati i iz tog kuta. Okrutno je reći da je ona bila žena koja je u nekoliko dana izgubila svoj razlog za život, no točno je reći da nikad nije izgubila život kao takav. Gubitak ju je ponio u smjeru novih romana, prve predstave koju je napisala i posvetila svojoj kćeri i na kraju je dočekala svoju 87. godini života što danas već postaje rijetkost.

Dokumentarni film o Joan svakako morate pogledati je nosi poruku neodustajanja, samoistraživanja, samopromišljanja i naposljetku – pronalaska sebe. Svatko će ga naravno shvatiti na svoj način, no Joaninim izjavama kojima završava, pokazuje kako je jedina istina da nas život uvijek i zauvijek vraća samima sebi.

VEZANE OBJAVE