Dođite na ‘Brunch for a Cause’ s ciljem podizanja svijesti o endometriozi

Ove subote podržite Dan podizanja svijesti o endometriozi u Republici Hrvatskoj.

Endometrioza je tema koja se već dugo spominje u svijetu, a neke od njenih protagonistica su Lena Dunham, Alexa Chung, Amy Schumer, Chrissy Teigen i Emma Roberts koje su javno govorile o nošenju s ovom kompleksnom i slojevitom bolesti jer naime ona ima poražavajuće statistike, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

Endometrioza spada u česte ginekološke bolesti, a od nje obolijevaju žene reproduktivne dobi. Dio žena je bez simptoma zbog čega je stvarnu zastupljenost bolesti teško procijeniti, no prema trenutnim podacima smatra se da u svijetu oko 10 posto žena reproduktivne dobi boluje od endometrioze. Preslikamo li to na populaciju Republike Hrvatske, u našoj zemlji oko 90 tisuća žena boluje od endometrioze.

”Endometrioza je kronična i progresivna bolest obilježena rastom endometrija tj. nalik sluznici maternice izvan šupljine maternice i nažalost do danas nije utvrđen razlog njenog nastanka.”, objašnjavaju iz udruge ‘Ja sam 1 od 10’ koja je zaslužna za proglašenje 1. ožujka kao hrvatskog Dana podizanja svijesti o endometriozi, izglasanog na 15. sjednici Hrvatskoga sabora u 10. sazivu ove godine.

”Najčešći simptomi endometrioze su bolne menstruacije, dispareunija, zdjelična bol, abnormalna krvarenja te obilna ili produžena menstrualna krvarenja. Ona može zahvatiti i crijeva, kao i mokraćni mjehur, a rijetko može zahvatiti i organe izvan zdjelice poput pluća i bubrega. S obzirom na raznovrsnost kliničke slike i čestu odsutnost simptoma u ranijim stadijima bolesti endometrioza se nerijetko dijagnosticira s nekoliko godina odmaka od pojavljivanja, prosječno čak 9 godina.”

Nažalost u Hrvatskoj nije dovoljno probuđena svijest o ovoj bolesti, neki još uvijek ne znaju što je, ne znaju koliko utječe na život, ne samo fizički, već i mentalno. Endometrioza sprječava žene u njihovim dnevnim aktivnostima, utječe na njihov stil života i potrebna im je podrška i okoline i društva kako bi se mogle nositi s liječenjem. ”Ono što je još veći izazov u Hrvatskoj je zdravstveni sustav i jedan od naših najvažnijih zadataka je da ga podignemo na jedan viši nivo i omogućimo ženama da prije dođu do dijagnoze i odgovarajućeg liječenja koje se radi na puno više razina od samo ginekološkog liječenja.”, govore Zorica, Nika i Žaklina iz udruge  ‘Ja sam 1 od 10’.

Upravo kako bi potaknule na osvještavanje i važne promjene ove subote, 4. ožujka 2023., prve subote nakon službenog Dana podizanja svijesti o endometriozi, organiziraju ‘Brunch for a Cause’, druženje i razgovor sa stručnjacima u poznatom zagrebačkom dnevnom baru Ten22, u Smičiklasovoj ulici 22. Osim toga, tamo će se predstaviti presjek dosadašnjih i budućih aktivnosti udruge ‘Ja sam 1 od 10’ koja od nedavno ima i svoju web stranicu te pozivaju sve žene koje se nose s endometriozom ili sumnjaju u nju da im se pridruže. Naravno, pozvani su i svi oni koji žele pružiti podršku.

”Ako ste ove subote u gradu, voljele bi da nam se pridružite na ovom humanitarnom brunchu koji je uistinu važan za sve žene u Hrvatskoj. Posebno nam je drago što se odvija u ožujku, mjesecu koji posebno vibrira podrškom i slavljem žena.”, dodaje vodstvo Udruge.

VEZANE OBJAVE