Provjeren recept za najmekše cimet rolice

Barbara Medić dala nam je recept za savršeno mekane i glazirane Cinnamon rolls.

Cimet rolice. Vječni comfort food koji svaki put želimo raditi iznova. No, imati provjeren i dobar recept uvijek je izazov. Zato smo za njime posegnuli kod jedne od omiljenih žena na Instagramu, Barbare Medić (@bio_by_barbara), koja objavljuje jednostavne i brze recepte na svom profilu – od zdravih doručaka do brzih ručkova. Naravno, povremeno iznenadi s pravim comfort food prijedlozima, a jedan od posljednjih njezine su Cinnamon rolls!

Tajna savršenih rolica od cimeta svakako je u glazuri, koju Barbara radi od javorovog sirupa i smeđeg maslaca, kao i u savršenom mekanom tijestu. Ako ste oduvijek htjeli napraviti ovaj recept, i oraspoložiti se u ovom hladnom i kišnom studenom, s Barbarinim receptom ne možete pogriješiti. Slijede detaljna uputstva, uživajte!

TIJESTO:

1 šalica toplog mlijeka

1 vrećica aktivnog suhog kvasca

1 žlica smeđeg šećera

4 žlice maslaca, sobne temperature

3 velika jaja

4 šalice višenamjenskog brašna 

1/2 žličice soli

NADJEV: 

1/2 šalice sitnog smeđeg šećera

1/4 šalice demerara šećera

1 jušna žlica cejlonskog cimeta

6 žlica maslaca, sobne temperature

Par žlica kiselog vrhnja (za premazati tijesto)

GLAZURA OD SMEĐEG MASLACA I JAVOROVOG SIRUPA:

4 žlice maslaca, sobne temperature

170g krem ​​sira, na sobnoj temperaturi 

1/4 šalice javorovog sirupa

2-3 žlice šećera u prahu

1 žličica Bourbon vanilije

UPUTE:

 1. U zdjelu od miksera (sa kukom za tijesto) pomiješajte mlijeko, kvasac i smeđi šećer.  Pustite da odstoji 5-10 minuta dok se na vrhu ne pojave mjehurići.  Dodajte maslac, jaja, 3 i pol šalice brašna i sol.  Koristeći kuku za tijesto, miješajte dok se brašno potpuno ne sjedini, oko 4-5 minuta.  Ako je tijesto još uvijek ljepljivo, dodajte još 1/2 šalice brašna, dodavajući još po potrebi dok tijesto ne postane glatko na dodir.

 2. Pokrijte zdjelu krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 1 sat ili dok se ne udvostruči.

 3. U međuvremenu izmiksajte nadjev. U zdjeli pomiješajte smeđi šećer, demerara šećer, cimet i maslac. Premažite maslacem posudu za pečenje. 

4. Kad se tijesto diglo razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini, stvarajući veliki pravokutnik. Ravnomjerno rasporedite kiselo vrhnje po tijestu pa dodajte nadjev od cimeta i šećera. Počevši s rubom koji vam je najbliži, zarolajte tijesto držeći ga čvrsto dok ne dođete do kraja. Kad dođete do ruba, stisnite da se zalijepi. Rolice možete narezati oštrim nožem ili još lakše – koncem (tako sam ja radila, premekane su pa se s koncem lakše “režu” i ostanu ljepše). Stavite rolice u pripremljenu posudu za pečenje.  Pokrijte i ostavite da se dižu još 20-30 minuta.

 5. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite rolice 25 do 30 minuta, ili dok ne porumene.

 6. U međuvremenu napravite glazuru.  Dodajte maslac u lonac postavljen na srednju vatru.  Ostavite maslac da se lagano zapeče dok ne zamiriše na prepečeno, oko 2-3 minute.  Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.  U zdjelu s krem ​​sirom umiješajte javorov sirup, šećer u prahu, vaniliju i prstohvat soli te istucite sa pjenjačom, zatim dodajte ohlađeni smeđi maslac i još jednom dobro promiješajte. Tople kiflice premažite glazurom!

VEZANE OBJAVE