Posjetite Figa bar i isprobajte Shalab

Duh Izraela stigao je u Figa bar zajedno s novim vlasnikom Ofek Avivom.

Jedan od prvih kafića u Zagrebu, koji se nalazi na istom mjestu gotovo pola stoljeća, dobio je jesenski make-over s izraelskim predznakom. Naime, nekadašnji kultni Henrik caffe bar tokom godina preimenovan je u Figa bar, a od nedavno ga je preuzeo mlad i simpatičan Izraelac Ofek Aviv, sa željom da stanovnicima i posjetiteljima hrvatske metropole ponudi nešto novo, uzbudljivo i drugačije.

Ofek je svoje iskustvo gradio na različitim mjestima, između ostalog i kao menadžer Bustan bara unutar Shappy Boutique hostela u Varšavskoj. Kao novi vlasnik kultnog Figa bara odlučio je zadržati njegov stari šarm te ga oplemeniti daškom Bliskog istoka. Novi izraelski koncept bara započeo je s uvođenjem osvježavajuće ledene kave iz Tel Aviva, a s dolaskom hladnijih dana tu je autentični napitak Sahlab, slatki mliječni puding koji se priprema s dodacima poput cimeta, kokosa i ružine vodice, a savršeno grije u zimskim danima. 

Kako bi svojim gostima omogućio ultimativno izraelsko iskustvo, za zimsku sezonu Ofek je pripremio jedan od najpopularnijih pastry zalogaja bliskoistočne kuhinje. Jeruzalemski bagel, ili ka’ak Al-Quds na arapskom, palestinsko je izduženo pecivo u obliku prstena,  hrskavo izvana, a mekano iznutra, obloženo sjemenkama sezama i najčešće posluženo s prilogom od za’atara (arapska mješavina začina). Uglavnom se prodaje na ulicama starog grada Jeruzalema, a uz svježi kruh uvijek se dobije i mali mirisni za’atar zamotan u novinski papir.

Uz za’atar, u Figa baru ćete dobiti još i spicy mediteransku salsu i labneh – bliskoistočni sir od jogurta. Porcija jeruzalemskog bagela pozamašna je, stoga je idealna za dijeljenje s dragom osobom.

U glavnoj prostoriji Figa bara trenutno je postavljena izložba lokalnog fotografa Ivana Bucića, koji je nekoliko godina živio u Tel Avivu. Svojom izložbom fotografija „Ljeto u Tel Avivu“ Bucić prikazuje hrvatski pogled na život u gradu kojeg mnogi nazivaju izraelskim New Yorkom. 

Figa bar nalazi se unutar čarobnog skrivenog vrta u Gundulićevoj 39, stoga napravite nekoliko koraka od užurbane gradske jezgre, uživajte u odličnim napicima, toplom jeruzalemskom pecivu i još toplijoj atmosferi.

VEZANE OBJAVE