Noon vikend getaway: Hotel Peteani

Foto: Noon / hotel-peteani.hr

Jer Istra je uvijek dobra ideja, i zimi. Osobito ako je provedete u hotelu s ovakvim interijerom.

Kada putujemo u Istru, većina nas je naklonjena zapadu. Zapad je taj koji ima Rovinj, Limski zaljev, pa Bale, čiji put vodi južnije prema Puli, ali i blizinu unutrašnjosti Istre koja je jednako lijepa. No, na istoku se smjestio Labin, jednako šarmantno mjesto kao i ona na zapadu, koje je pet godina bogatije za Hotel Peteani, smješten na samom ulazu u stari grad.

Zašto vam za sljedeći vikend getaway Istru (a zima u Istri može biti itekako lijepa) preporučujem upravo Peteani? Jer je jedno od onih mjesta u Hrvatskoj u kojima ćete se osjećati kao da ste negdje drugdje, možda u nekom skandinavskom mjestu na sjeveru.  A to je osjećaj koji, uz pomanjkanje putovanja, svi trenutno želimo bar na trenutak imati. Peteani je savršeno spojio interijer, pogled i rastoran – čija je gastro ponuda za svaku pohvalu.

"

Jedno od onih mjesta u Hrvatskoj u kojima ćete se osjećati kao da ste negdje drugdje.

"

Hotel Peteani smjestio se u preuređenom arhitektonskom biseru iz 1900. godine s pogledom na Labin i vrhove Učke. Radi se o vili koja je jednom davno bila u funkciji katastra, a svega je par minuta od ulaska u stari grad. Dočekat će vas njegovo besprijekorno uređeno predvorje i općenito cijeli dizajn hotela koji je moderan i ugodan, a pomalo koketira i sa sjevernjačkim stilom.

"

Cijeli dizajn hotela je moderan i ugodan, a pomalo koketira i sa sjevernjačkim stilom.

"

Na njega podsjeća prvenstveno restoran koji je prozračan, s francuskim prozorima s pogledom na grad i zelenilo, u kojem glavnu ulogu ima drvo, zagasite boje i minimalizam. Radi se o hotelu s četiri zvjezdice, a Peteani restoran jedno je od mjesta koje slobodno stavite na svoju gastro mapu. Osim vrhunske hrane, usluga je sa svaku pohvalu, jedna od onih usluga u kojima ništa ne predstavlja problem. Restoran doduše trenutno radi samo za goste hotela (po uputama stožera), no s proljećem ili ljetom, svakako ga posjetite ako se odlučite za istraživanje istočne strane Istre.

Ono što svakako nije odmet za spomenuti je da hotel ima i mali wellness što je svakako plus u hladnim mjesecima. Tako da nakon istraživanja Labina i njegove okolice (u što svakako svrstajte i divan Park skulptura Dubrova) možete se vratiti i prije ili nakon večere uživati u sauni. Još jedan prijedlog je taj da odaberete sobu s terasom, koja gleda na Labin, to je uvijek dobar izbor, osobito u toplim mjesecima.

Još jedna stvar kod istočne strane Istre je ta da vam je Opatija jako blizu, tako da se na povratku u Zagreb uvijek možete zaustaviti još i tamo, jer kada Opatija nije melem za dušu? Tako da, ako ste u potrazi gdje pobjeći još ovog mjeseca i pronaći utočište od loših vijesti te istražiti možda nešto novo i malo drugačije – svakako krenite u smjeru Hotela Peteani, koji će vas dočekati kao neko mjesto iz bajke.

Istražujući obalu istočne Istre, od Pićna pa sve do Rapca, možete susresti kamene skulpture nastale upravo na Dubrovi. No, svakako izdvojite vrijeme za ovu šetnju koja podsjeća na šetnju svjetskim parkovima skulptura, kakvih je ionako već predugo premalo u Hrvatskoj.

Park skulptura Dubrova prostire na 33 hektara površine, a u njemu se nalazi 67 skulptura renomiranih hrvatskih i svjetskih umjetnika koji su od 1970-ih stvarali pod okriljem Mediteranskog kiparskog simpozija. Prošetati njime uistinu je poseban doživljaj jer se susrećete s radovima umjetnika poput Vjenceslava Richtera, Ede Murtića, Ivana Kožarića i Julija Knifera. Poseban doživljaj pružit će vam šetnja po prostorno-umjetničkom radu naziva Bijela cesta, ali i odmor u amfiteatru pod nazivom Dolac.

VEZANE OBJAVE