Recept s rižinim i pirovim brašnom koji će vas uvjeriti da zdrave kiflice mogu biti bolje od klasičnih.
”Nevjerojatno prhke i lagane, omiljene su u mojoj obitelji kao i među mojim prijateljima koji su uvijek govorili da su to najukusnije kiflice koje su probali. Posebnim ih čini rižino brašno jer im daje predivnu prhkost. Izvrsno je što mogu stajati i do mjesec dana, pa ih možete napraviti puno prije blagdana, naravno ako ih u međuvremenu je pojedete. U našem domu nisu još nikad toliko dugo trajale!”, otkrila nam je Maja davno u intervjuu za Noon.
Ove kiflice od rižinog i pirovog brašna nešto su čemu se vraćamo svakog Božića jer se radi o uistinu laganom receptu koji za rezultat ima još zanimljiviju i ukusniju verziju popularnih blagdanskih vanilin slastica.
Pronađite ga u nastavku:
1/4 šalice (40g) brašna od smeđe riže
1/2 šalice (65g) polubijelog pirovog brašna
2 žlice (20g) tapioka brašna
prstohvat sitne himalajske soli
1/4 žličice praha bourbon vanilije
1 šalica (110g) sitno mljevenih badema
3 žlice (60g) ohlađenog veganskog maslaca
3 žlice (45ml) agavinog ili javorovog sirupa
2 žlice (20g) brezinog šećera ili agavinog šećera u prahu (za posipanje)
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i obložite dva lima za pečenje s masnim papirom.
Prosijte u veću zdjelu brašno, tapioku, sol i vaniliju. Dodajte mljevene bademe i promiješajte. U drugoj zdjeli istucite zajedno pjenjačom maslac i sirup u glatku smjesu. Dodajte je u suhe sastojke i miješajte kuhačom ili špatulom dok ne dobijete mekano tijesto. Ako je potrebno, rukama lagano umijesite tijesto da se poveže. Omotajte ga prijanjajućom folijom i stavite u hladnjak 30 minuta.
Da biste napravili kiflice, uzimajte komadiće tijesta i oblikujte ga u kuglice promjera oko 2,5 cm, zatim ih dlanovima izvaljajte u oblik valjka. Stavite ih na masni papir i oprezno zakrivite krajeve da dobijete oblik polumjeseca.
Stavite plehove u pećnicu jedan po jedan i pecite kiflice oko 15 minuta dok lagano ne posmeđe po rubovima i ne postanu čvrste na dodir. Pustite ih da se hlade 10-ak minuta pa ih pospite šećerom u prahu i premjestite da se posve ohlde.
Čuvajte ih u čvrsto zatvorenoj kutiji na sobnoj temperaturi.
Ostale Noon preporuke istražite u našoj rubrici OVDJE.