Kolekcija Marije Kulušić za proljeće i ljeto 2024.

Autor: Noon

Prirodne tkanine poput pamuka, svile i vune, kao i poznati autentični potpis dizajnerice.

Kao i prilikom svake kolekcije dizajnerica Marija Kulušić i ovaj se put vodila svojim aktualnim promišljanjima i iskustvima. ”Nametnuo mi se element bezvremenskog odijevanja čemu s godinama sve više težim, a tako i sama odijevam. Što se trendovi brže izmjenjuju osjećam da je moj otpor sve jači i prisutna je ta težnja prema bezvremskoj modi.”, opisuje svoju novu kolekciju za proljeće i ljeto 2024.

”Kako sam u posljednjom kolekciji istraživala američki ekspresionizam u slikarstvu moju je pažnju uz Helen Frankenthaler zauzeo Cy Twombly. Cy je na mene ostavio iznimno snažan dojam svojim velikim platnima, na prvu kaotični, a na drugi pogled kao da u svakom tom radu i potezu vlada začudan red.”

Kaotične elemente tako je i sama provukla kroz kolekciju kako bi ona dobila svoj autentični tekstil. Tu su između ostalog i haljine vrlo jednostavnih silueta koje prate liniju tijela, vuneni sakoi koji mogu funkcionirati u svakoj prigodi kao i klasičan pamučni baloner.

”Bilo je puno rada s pamučnom čipkom koja je izrezivana na komadiće i nasumce našivana na više odjevnih predmeta. Nisam ljubitelj čipke i moja prva pomisao je bila kako ju rastaviti ili uništiti da dobijem nešto što će meni biti zanimljivo pa sam tako krenula sa izrezivanjem poput kolaža.”, dodaje Marija.

U ovoj kolekciji došlo je i do suradnje s mladom majstoricom bojadisanja, Vedranom Peček. koja radi isključivo s prirodnim bojilima. ”Vedrana je surađivala sa mnom u sklopu svog diplomskog rada, dogovorile smo bojadisanje svile i viskoze sa invazivnim biljem koje raste na području naselja u kojem smo obje odrasle, Brezovici. Postigla je zelene i žute nijanse koje su se neplanski razlile po tekstilu i uklopile u priču ove kolekcije. Tekstil sam dovršavala i gužvanjem finog viskoznog konca u neodređene forme koje ne prate izrezane podloge.”

Kolekcijom tako dominiraju prirodne tkanine poput pamuka, svile i vune, kao i poznati autentični potpis same dizajnerice.

Više na www.marijakulusic.com.

VEZANE OBJAVE