Svoj omiljeni komad ne morate pospremiti zato što vam tako nalaže kalendar

Foto: Denis Butorac

Nova kampanja Marije Kulušić za proljeće 2023.

Kako uskladiti izmjenu modnih sezona s izmjenama godišnjih doba, pitanje je modne održivosti i problem o kojem dizajnerica Marija Kulusic redovito promišlja pri stvaranju. Klasičan raspored sezona, kojeg diktira svjetska modna industrija, više je od usklađivanja odjeće s meteorološkim prognozama.

Taj raspored služi kao okosnica industrije prema kojoj se kuju i planovi produkcije, izrade, distribucije, komunikacije s buyerima i marketinških projekcija. Upravo zato izraditi svaku kolekciju više od pola godine unaprijed poseban je izazov.

Dizajnerica Marija Kulusic spretno se s tim izazovom suočava već sezonama, predviđajući želje i potrebe svojih klijentica. Tako svaka njena kolekcija, neovisno o godišnjem dobu za koje je namijenjena, obiluje izborom – vansezonskim trendovima i komadima pogodnim za slojevito i maštovito kombiniranje, kako bi svatko, neovisno o temperaturama koje ih zateknu, pronašao nešto za sebe.

Razmišljajući o disbalansu između nametnutog tempa kreiranja i uvjeta zatečenih u stvarnosti dizajnerici je pružilo povod za netipičan koncept proljetne kampanje. Snimanje se po rasporedu moralo održati usred zime pa se odjeća predviđena za ljeto odjednom našla – na snijegu. Naizgled nespojivi elementi savršeno su se posložili u koncept kampanje koji nudi reakciju na postavljene uvjete rada. Dizajnerica pritom uspješno poentira naglašavajući kako svoj omiljeni komad ne morate pospremiti u ormar zato što vam tako nalaže kalendar ili oznaka na kolekciji.

Nepovoljni vremenski uvjeti poslužili su i kao odličan test izrdžljivosti materijala korištenih u kolekciji te još jednom posvjedočili kako se birati promišljeno zaista isplati. “Nakupilo se malo snijega u naborima. Otresli smo ga i vidjeli da nije promočio kroz tkaninu”, priča Marija.

Mogućnost da ćemo s globalnim izmjenama klimatskih uvjeta prerasti i potrebu za klasičnim modnim sezonama dizajnerica vidi kao potencijalnu budućnost industrije, i ostavlja otvoren prostor za kreiranje vođeno isključivo inspiracijom i funkcionalnošću, stvarajući komade čija je osnovna vrijednost svevremenska.

Kolekciju za proljeće/ljeto možete razgledati u unaprijed dogovorenom terminu na adresi Deželićeva 36 (info@marijakulusic.com) ili na službenoj stranici brenda marijakulusic.com.

VEZANE OBJAVE