Nova kolekcija Mammii Studio oda je životu i njegovoj realnosti

Motivi su tulipan kao simbol života, lubanja kao simbol smrti te pješčani sat kao simbol prolaznosti.

Naziv nove kolekcije omiljenog Mammii Studia i Maje Miletić je Memento 2022., ili kako sama Maja voli reći Meme22, dijelom zbog pojmova o kojima je razmišljala u posljednje vrijeme i načima kako živimo, a dijelom zbog memea koji su nas tješili i nasmijavali istovremeno, u teškim situacijama izolacije. ”Vizuali su nadahnuti uljem na platnu Philippe de Champagnea, ‘Still life with a skull’ iz 1669. godine, a motivi su tulipan kao simbol života, lubanja kao simbol smrti te pješčani sat kao simbol prolaznosti. Još jedno djelo iz Rima istog perioda mi je dugo držalo pažnju – mozaik sa lubanjom, kojeg je autor nažalost nepoznat.”, objašnjava Maja.

Istina je okrutna, ili naprosto takva kakva je, i ako smo se s nečime u posljednje dvije godine suočili onda je to prolaznost života i smrtnost.

”Memento mori, amor fati, memento vivere su pojmovi o kojima sam razmišljala u ovo nadrealno vrijeme koje živimo zadnjih godina. Stoici su znali u džepu nositi novčiće s otisnutim memento mori simbolima da bi se sjetili živjeti u trenutku. ”

Unatoč obožavanju interneta i online informacija svi polako shvaćamo koliko nam gori pod petama od želje za stvarnim životom, stvarnim ljudima, stvarnim teksturama, kao i stvarnim uspomenama. ”U nekoliko vizuala kolekcije sam pokušala krivotvoriti onaj trenutak kad čovjek prođe ispred projektora pa se na njemu ocrtava slika, radnja, moment, uspomena. Dupla ekspozicija priča o sjećanjima koja imam na same sebe u jednostavnijim vremenima. Za njima neću žaliti, ali ću živjeti punim plućima uz saznanje da je priča o životu i priča o smrti, priča o izolaciji i priča o slobodi.” Korišteni materijali u novoj kolekciji su poliester uže, polimerna glina, srebro, 24 karatna pozlata, mjed, biseri i poludrago kamenje.

Kolekcija je uskoro dostupna u Garderobi u Martićevoj 17, i mammiistudio.com.

Model: Mladena Gudelj
Make-up i kosa: Martina Knapić
Fotografija: Maja Miletić

VEZANE OBJAVE