Zašto je Makarska grad koji želimo da idete istražiti

Foto: Ivona Bezmalinović

Usporite i iskušajte slow living u Makarskoj, gradu koji je postao dio međunarodnog pokreta Cittaslow.

Kad pričamo o ‘slow livingu’ ponekad onome tko živi užurbano, vodi vlastiti biznis, u kaosu je poduzetništva ili izazovima majčinstva, može zvučati nerealno, ili kao new age trend koji zvuči super samo ovako napisano. No, istina je da svi težimo kvalitetnijem životu, trenucima koji će nas umiriti, vremenu za nama bliske ljude i spokoj. Znamo da ga ne možemo imati svaki dan, ali isto tako znamo da ga možemo planirati i uključiti u svoj život. Trend usporavanja i slow livinga nekako je stigao s pandemijom, kao podsjetnik da odmorimo i pronađemo ‘what sparks our joy’ i naposljetku, to nije samo trend, to je promjena koja ostaje. Pitanje je samo u kojem obliku, kako ćete ju vi implementirati u svoj život i što ona znači za vas. Što za vas znači usporiti?

Hrvatska obala svakako je idealna lokacija za to, more i mediteranski način života koji nas doslovce natjeraju da stanemo, osobito ovako izvan sezone, kada je sve spokojno i mirno. Hrvatska je tako, točnije grad Makarska, postao dio međunarodnog pokreta Cittaslow koji okuplja gradove bogate tradicije, kulture i snažnog identiteta s ciljem povratka izgubljene kvalitete svakodnevnog življenja. Sama ideja javila se još krajem 20. stoljeća u Toscani, a do danas se proširila na gotovo 300 gradova, u čak 33 zemlje. Jedan od tih gradova sad je i Makarska, koja se svojom tradicijom, načinom življenja, i identitetom savršeno uklopila u Cittaslow filozofiju.

Povodom ove lijepe vijesti grad Makarska ugostio je medije koji promoviraju i podržavaju upravo slow living, među kojima je i Noon, te smo uživali u dva dana savrđeno kreiranog druženja i istraživanja lokalne ponude grada. Poštivanje zdravlja građana, slijeda godišnjih doba izvornosti  proizvoda i hrane, kao i bogatstvo fascinantne obrtničke tradicije, vrijednih umjetničkih djela, brojni trgovi, kazališta, trgovine, kavane i restorani, u samoj su srži onoga što Cittaslow promiče, a to je radost polaganog i tihog življenja. To je ono čemu većina gradova u današnjem užurbanom i konzumeristički usmjerenom društvu teži, povratak izvornim vrijednostima, sporijem i u konačnici kvalitetnijem životu.

Cijelo iskustvo započelo je u predivnom, tek nedavno otvorenom hotelu Aminess Khalani Beach Hotel, s veličanstvenim pogledom na more, interijerom i gastro ponudom koja će osvojiti i najzahtjevnije goste, a upoznavanje s Cittaslow filozofijom odvilo se na uistinu posebnoj i nadasve kreativnoj večeri koja se odvijala u dvorištu, točnije ‘džardinu’, privatne tradicionalne makarske kuće što je uistinu dočaralo atmosferu potpunog uživanja u trenutku. Večer je kreirao divan i sve poznatiji dalmatinski duo – Ivona Bezmalinović (Sentimenti) i Jolanda Vitaljić, fotografkinja i kreativka te chefica i vlasnica dućana Nered. Svemu su pridružile i keramiku Martine Franić, Studio Pepel, kao i omiljenu kozmetiku Nine Firm, Jou Jou Botanicals.

A kada su njih dvije u igri, možete očekivati savršenstvo do samih detalja. Ivona i Jolanda sve su osmislile zajedno s Antonijom Radić Brkan, dogradonačelnicom Makarske. ”Odlučili smo se uhvatiti u koštac s problematikom koja je posljednjih godina eskalirala, ne samo u Hrvatskoj, nego i globalno i tema je svih velikih turističkih simpozija. Riječ je o prekomjernom i nekontroliranom tzv. overtourismu. Okupljanje oko stola snažna je kulturna odrednica mediteranskog identiteta i upravo tako smo započeli ovu našu Cittaslow priču.”

 

Sve informacije o projektu Cittaslow možete pronaći na https://www.cittaslow.org/ kao i na službenoj internetskoj stranici Grada Makarske.

VEZANE OBJAVE