Jesen u Zagrebu u znaku festivala Open House

Foto: Marko Ercegović
Autor: Noon

Građanima i turistima će se otvoriti vrata 35 najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela.

U Atelijeru Bohutinsky, najpoznatijem djelu Gustava Bohutinskog koje svjedoči o živoj prisutnosti bauhausovske misli u zagrebačkoj sredini, predstavljeni su ideja i koncept festivala Open House Zagreb koji kroz susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata promovira najatraktivnija zagrebačka arhitektonska djela, ali i potiče razmišljanja o vrijednostima grada i ulozi stanovnika u njegovom stvaranju.

Festival će se održati od 20. do 22. listopada, a prijaviti se možete na http://openhousezagreb.org/. Broj posjetitelja je limitiran ovisno o veličini objekta i mogućnostima prihvata posjetitelja.

“Ove godine, obzirom da je Zagreb prvu godinu dio manifestacije, mi kao žiri sami smo predlagali arhitektonska djela i odabrali 35.  Žiri se vodio time da se pokriju različiti vremenski periodi i različite namjene. Odabrana djela predstavljaju najvredniju i najznačajniju arhitekturu i želimo građanima, prvenstveno nestručnoj javnosti, prezentirati zašto su u vrijeme nastanka predstavljala pomak u projektantskom pristupu i zbog toga su posebna. Posebnost se ogleda u oblikovnom, estetskom i funkcionalnom smislu, a za odabir nam je bio važan i odnos prema povijesnom, društvenom i prostornom kontekstu.” objasnila je arhitektica Senka Dombi, predstavnica Ocjenjivačkog suda OHZ-a.

Savjetodavni odbor kojeg čine po jedan predstavnik Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatskog dizajnerskog društva, Instituta za povijest umjetnosti, Turističke zajednice Zagreba i udruge Zagreb Open House predložili su članove Ocjenjivačkog suda koji su za prvu sezonu Festivala Open House Zagreb odabrali 35 arhitektonskih objekata koji će biti predstavljeni građanima Zagreba i turistima:

Popov toranj, javni i sakralni prostori Gornjeg grada, Stara gradska vijećnica, Klinika za psihijatriju Vrapče, Botanički vrt PMF-a, Hrvatski državni arhiv, palača Zagrebačke burze za robu i vrednote, kompleks klaonice Zagrepčanka, Osnovna škola Augusta Šenoe, Francuski paviljon, stambeno-poslovna zgrade Napretkove zadruge, atelijer Emila Bohutinskog, stambena zgrada Vukovarska 35-35a, stambena zgrada Kemoboje, Drveni neboder, stambeni sklop Laginjina 7-9, Kockica, zgrada Gradske vijećnice, stambeno naselje Dugave,  Dom zdravlja Zagreb – Centar, putnički terminal zračne luke Franjo Tuđman Zagreb, poslovna zgrada Seecel, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, odgojno – obrazovni kompleks Središće, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog,  atelijer Silvija Vujičića, Urania, bazenski kompleks Svetice, trgovačka i najamna stambena zgrada Assicurazioni Generali, atelijer akademika Andrije Mutnjakovića, stambeno – poslovna zgrada Veslačka 15-17a, dječji vrtić Lanište, obiteljska kuća u Maksimiru, hotel Zonar i Met boutique hotel.

“Turistička zajednica grada Zagreba prepoznala je ovaj projekt te je financijski i operativno pomogla u njegovoj realizaciji jer arhitektura ima snažan utjecaj na turizam. Naime, ona pruža turistima vizualni doživljaj; gradi identitet destinacije; pomaže u očuvanju kulturne i povijesne baštine te potiče razvoj turističke infrastrukture. Dodatno, Zagreb se kroz Open House pridružio obitelji 60 velikih svjetskih gradova poput Londona, New Yorka, Pariza, Amsterdama i drugih, što posebno apostrofira njegov značaj u europskim i svjetskim razmjerima. Institucionalna podrška bitna je za ovakve projekte jer se kroz umjetnost i arhitekturu može najbolje upoznati i promovirati destinaciju.” istaknula je direktorica TZ grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Program je realiziran uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, a partneri na projektu su i Međunarodna zračna luka Zagreb, OTP banka, HoB.

VEZANE OBJAVE