Isprobajte Matcha ritual u srcu Zagreba

Well-being brend Materia i hotel Esplanade na kultnoj terasi Oleander imaju potpuno novi koncept zdrave čajanke.

Običaj ispijanja čaja prisutan je u brojnim kulturama diljem svijeta, a najzaslužniji za njegovu popularnost su Japan i Velika Britanija. Ceremonija ispijanja čaja važan je dio japanske kulture i filozofije življenja te je oni smatraju posebnom vrstom umjetnosti u kojoj pronalaze sebe, dok je u Velikoj Britaniji ritual popodnevnog čaja uz male zalogaje neizostavan dio tradicije. Upravo taj spoj poslužio je organizatorima, hotelu Esplanade i novom well-being brendu Materia, kao nadahnuće za kreiranje novog koncepta Matcha popodnevnog čaja, koji predstavlja zdravu i zelenu inačicu ove otmjene ceremonije u kojoj glavnu ulogu ima vrhunska japanska matcha prepoznata zbog svojih blagodati i povoljnog učinka na organizam.

Materia je brend  koji osvaja svojom filozofijom i kvalitetom matche (koju morate isprobati), a iza njega stoji Maja Blažević, koja je svoju potrebu za kavom odlučila zamijeniti matchom jer je zdravija, ima puno više dobrobiti za naše tijelo i ispušta kofein na puno nježniji i više uravnotežen način.

„Budući da sam zaposlena majka troje djece i pomajka još troje djece, potrebno mi je mnogo energije za užurban svakodnevni ritam. Uvijek sam u potrazi za funkcionalnim proizvodima za potporu mom stilu života, i tako sam otkrila matchu koje me potpuno osvojila. Željela sam podijeliti ovu ljubav s drugima i krenula sam u potragu za najboljom matchom u kojoj svi možemo uživati jer me je frustrirala činjenica da se u Hrvatskoj ne može kupiti kvalitetna matcha niti ju je moguće konzumirati u ugostiteljskim objektima. Vjerujem u hranu kao lijek i u sposobnost obnove ljudskog tijela putem onoga što u unosimo u njega. Jer – ono smo što jedemo”, izjavila je.

Tom se filozofijom vodila poznata Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić, nedavno okrunjena titulom Gault&Millau Chef of the Year 2022, dodajući: „Bio je svojevrstan izazov pripremiti kolekciju od petnaest različitih zalogaja i slastica koji prate nekoliko trendova u prehrani, a da pritom pristaju uz matchu i budu posebno ukusne i privlačne. Sa svojim timom kreirala sam kombinaciju koja će biti ukusna svima, posebno onima koji prate određeni režim prehrane. Upotrebljavala sam namirnice poput rižinog papira, šparoga, amaranta, rajčica, komorača, slanutka, kvinoje, avokada, limete i maslinova ulja, dok smo za slastice odabrali bundevu, pistaciju, pržene lješnjake, vegansku čokoladu, datulje, bademe, zelenu jabuku, kakao, hibiskus, mrkvu, kokos te matchu koja se upotrebljava u kulinarstvu i daje posebnu notu jelima.”

Posebna gošća događaja bila je gospođa Emi Murata Margetić, majstorica japanske ceremonije čaja, koja je demonstrirala vještinu i preciznost pripreme matche. Istodobno energičnim i smirujućim potezima, pomoću tradicionalne matcha metlice od bambusa, s lakoćom je pretvarala mješavinu matcha praha i vode u pjenušavi zeleni napitak. Ovu vještinu stekla je tokom osmogodišnje naobrazbe u Omotesenke školi japanske čajne ceremonije s majstorom Takedom iz Tokija. Gospođa Murata Margetić strastveni je promicatelj japanske kulture i tradicije. Uz izvornu matchu koja se poslužuje samo s vodom, gosti su mogli uživati u još dvije popularne inačice: matcha latte i iced matcha latte.

Ako se odlučite za druženje na Esplanadinom Matcha popodnevnom čaju by Materia, on sadrži kolekciju malih zalogaja i slastica koje se poslužuju na etažeru uz odabrani matcha napitak poput matcha čaja, cappuccina ili ice lattea uz dodatak bademova, kokosova ili sojina mlijeka, ekstrakt vanilije i prirodni brezin šećer, javorov sirup ili med. Ponuda je osmišljena za dvije osobe te stoji 395 kuna. Matcha popodnevni čaj dostupan je svaki dan u Esplanade baru i na terasi Oleander u periodu od 12 – 18.30 sati sve do jeseni, a stol je moguće rezervirati telefonski na 01/45 666 33.

VEZANE OBJAVE