Ana Tevšić Nauković o svojoj prvoj kolekciji nakita: Journée

Foto: Mateja Vrčković

”Pustila sam nekako da sama proživim taj svoj Journée i da sve sjedne na svoje mjesto.”

U Ani Tevšić nevjerojatno se spajaju jednostavnost i promišljenost. Na prvu itekako primjetna pročišćenost i svježina kojom stvara, a zatim višeslojnost u njezinim razmišljanjima i pristupu dizajnu, vjerojatno i životu. Iako se u posljednje vrijeme više posvetila klijentima i kreiranju za druge, njen poznati studio u Dežmanovoj ulici i dalje je ‘showstopper’. Ana je sada, rekla bih napokon, kreirala nešto što smo svi dugo iščekivali – svoju prvu kolekciju nakita. Osmislila je Journée, nakit s dvije mini kolekcije nadahnute potpuno suprotnim, a opet istim motivima. Zanimljivo je to što je Ana zamislila Journée još prije dvije godine, a tek sada je ugledao svjetlo dana. Razgovarale smo o vizualizaciji, procesu stvaranja, usporavanju i naravno, nakitu.

N: Nije mi uopće čudno što si lansirala svoju kolekciju nakita, iskreno, bilo je već i vrijeme! Jesi li se i ti osjećala kao da to već dugo želiš i što si vizualizirala?

A: Iskreno, Journée sam osmislila još prije dvije godine i u te dvije godine povremeno i nosila nakit. To mi je odgovaralo jer na taj način sam mogla vidjeti kako on funkcionira u svakodnevici, kako ga je nositi. Veliki mi je kompliment što kažeš da si tako nešto očekivala od mene i da je bilo i vrijeme jer sam posljednjih godina bila više posvećena nekim drugim poslovima u sklopu svog studija, a manje produkt dizajnu. Tako da iskreno imam i veliku nervozu zbog lansiranja nakita sa svojim potpisom.

Cijela je ideja o Journée već dugo prisutna i odmah sam u startu znala da će se tako zvati i kakav će biti senzibilitet brenda. Kampanju sam snimila prije godinu dana s Matejom Vrčković, a zašto mi je toliko trebalo da izađem s njom u javnost, iskreno, ne znam ti reći. Možda bi odgovor bio da nisam ni u jednom trenutku osjetila da je vrijeme za to, nego evo tek sada. Trebalo je sve očito ‘odležati’ u nekoj mojoj tišini. Pustila sam nekako da sama proživim taj svoj Journée i da sve sjedne na svoje mjesto. U posljednje vrijeme sam osvijestila kako u ničemu ne treba žuriti, tako da sam pustila da se sve odvije samo od sebe.

N: Možeš li nam opisati komade, dizajn i materijale. Gdje su dostupni za kupiti?

A: Sve je ručni rad, a materijal je pozlata u mat obradi. Inače, jedan od meni omiljenih brendova što se tiče nakita je Haga, francuski brend koji obožavam nositi, a oni imaju upravo taj mat finiš i vintage dojam koji me davno osvojio. Tako da sam htjela nešto slično i sama napraviti. Nisam htjela ništa glatko sjajno i savršeno, već pomalo nepravilno, da se vide potezi ručnog rada i osjeti tekstura materijala pod prstima. Nakit mi je izradila Matea Matić s kojom sam sve isplanirala još prije godinu dana, a odlučile smo se da će biti limitirana. Bit će dostupna isključivo preko mog web shopa www.atn.la, za koji trenutno radim i redizajn. Svoj studio u Dežmanovom prolazu prenamijenila sam zasad samo u radni prostor, više nije prodajni, a svi se proizvodi mogu kupiti online. Journée će biti dostupan u prodaji od 9. rujna.

N: Kako si se odlučila za ime kolekcije i možemo li očekivati još komada nakita s potpisom Ane Tevšić?

A: Ime sam smislila čim mi je uopće ideja o nakita pala na pamet. Inače Journée u prijevodu znači ‘dan’, a ideje sam crpila iz svega onoga što ustvari i mene samu najviše hrani. Zato sam se odlučila za dva dizajna nakita, jedan je nadahnut toplinom sunca, a drugi oblacima i zrakom. Nisam sigurna hoće li biti novih kolekcija jer sam za sada dovoljno istražila, a ono što mene inače inspirira su materijali. Kao dizajnerica uvijek istražujem što se može s kojim materijalima, kako se oni mogu oblikovati, spajati s nekim drugima ili koristiti u prostoru. Moguće da me ta znatiželja jednog dana ponovno vrati u dizajniranje nakita, no sad sam već u nekim novi planovima, tako da mislim da je zasad to to.

N: Koliko je dizajn nakita kompleksan proces i što si posebno naučila i otkrila o njemu?

A: Svako projektiranje bilo kojeg produkta je kompleksan projekt sam za sebe. Sada sam prvi put bila u kontaktu s proizvodnjom nakita i drago mi je što mi je Matea dala potpuni uvid u to. To me uvijek užasno zanima, onaj sam tip osobe koji voli biti s majstorima kada rade ili u tiskari kada se tiska neki novi materijal. Strojevi i način izrade su mi oduvijek bili zanimljivi i mislim da će mi uvijek i biti, koliko god puta bila prisutna. Svaki put naučim nešto novo.

N: Što je nakit za tebe?

A: Imam neki poseban odnos s nakitom. Nisam ga primjerice jako dugo nosila i baš sam ga izbjegavala, a jedan od razloga je vjerojatno bio to što mi je koža loše reagirala na neke vrste. Prvi komad s kojim sam se susrela da ga moram nositi stalno bio je vjenčani prsten i onda sam se zaljubila u nakit kao nešto što mogu nositi stalno i pristaje na sve. Od tada biram nakit koji se nadopunjava na ono što već nosim, komade koje mogu samo nadodati. Zato sam posebno sretna zbog Journée kolekcije nadahnute suncem jer mi je idealna za tako nešto. Oblaci su mi pak savršeni statement komadi koji idealno funkcioniraju sami za sebe.

VEZANE OBJAVE