3 provjerene savjetnice na temu ženskog zdravlja

Foto: Unsplash/danny-g

Za sve vas koje ste se u novoj godini odlučile uhvatiti u koštac s nepravilnim ciklusom ili problemima reproduktivnih organa.

Jedna od deset žena boluje od endometrioze, dok su policistički jajnici najzastupljenija smetnja kada se radi o reproduktivnom zdravlju žena. Do sada smo ih liječile većinom hormonskim terapijama ili smo bolove i simptome jednostavno – trpile. Smatrajući kako su oni normalnim te kako su standardna pojava i nuspojava same činjenice da je netko žena. Međutim, proteklih par godina nova istraživanja pokazala su kako PMS svakako nije nešto s čime moramo živjeti, kako se policistični jajnici i endometrioza ne liječe samo tabletama te kako je jedan od glavnih utjecaja na neredovit ciklus stil života. Pokušaj uklapanja u korporacijski način rada (muški način rada), nepoznavanje i nepoštivanje vlastitih potreba i bioritma te naravno, prehrana. Ako ste se u ovoj, nadajmo se boljoj 2021. godini, odlučile više posvetiti svom zdravlju, svojim hormonima i jednostavno sebi – slijede tri provjerene adrese za to!

Jelena Pack danas je certificirana austrijska i njemačka naturopatkinja specijalizirana za poremećaje hormona i prehranu. Do toga ju je dovelo vlastito iskustvo bolovanja od endometrioze. Nakon niza godina potrage za pravim tretmanom, uopće liječnikom, koji bi prije svega prepoznao problem, liječila se u Americi, Njemačkoj i Austriji i pohađala brojne edukacije. Tada je shvatila da je jedini način da se uopće osvijesti društvo, kao i sami liječnici, je dokazati koliko endometrioza ima utjecaja na žene (na njihov posao, obitelj i odnose). Jelena je tako osnovala Žuto uže, udrugu koja daje podršku upravo tim ženama.

Adresa je zutouze.com

Maja Obrovac Glišić je magistrica nutricionizma, nekadašnja nutricionistica KBC-a Rijeka, danas specijalizirana za nutritivnu podršku ženama s hormonalnim i reproduktivnim izazovima. Začetnica je pokreta #ciklusnadlanu na koju je temu nedavno održala i online edukciju. Maja će vam tako obrazložiti koje su uopće faze ciklusa, kako ih poštivati, kako se hraniti i ponašati u skladu s ženskim unutašnjim satom. Možda niste spremne na neke promjene, no Maja će vam ih jako dobro argumentirati,  a specijalizirana je u problematici s neplodnošću i nepravilnog ciklusa.

Adresa je majaog.com

Sanja Toljan nekadašnja je anesteziologinja koja je prva dovela biodinamičke hormone u Hrvatsku. Osnivačica je Poliklinike Orlando, a jedan od prvih razgovora za Noon dogodio se upravo s njom. ”I hormoni i imunitet i psihoneurološki sustav reguliraju se jedino prirodno. Vi ne možete s neprirodnim pristupima regulirati prirodne procese. Ako ste se razboljeli razlog je vjerojatno ignoriranje tih prirodnih procesa, a to su – vrijeme spavanja, zdrava i uravnotežena prehrana, fizička aktivnost, provođenje vremena na otvorenom, vrijeme za sebe i odmor. Već time što sam nabrojala možete uspostaviti ravnotežu i kad to krenete raditi, na jedan više sistematski pristup, vratit ćete ravnotežu u svoj život.”

Adresa je poliklinika-orlando.hr

VEZANE OBJAVE