Nives Bošnjak

Foto: Mateja Vrčković

”Kao novinari ne možemo publici servirati samo ono što ona želi. U tom trenutku postajemo nepotrebni.”

Samozatajna ekspertica u modi, trenutno vanjska modna urednica na portalu Super1, Nives Bošnjak nova je gošća Noon intervju rubrike. Svoj gradski život skrojen od modnih događanja i revija zamijenila je doslovce životom na selu, u kući koju okružuje zelenilo i vrtovi, odakle i dalje piše aktualne priče s modne scene. No, Nives uistinu nije klasična modna urednica, nije onaj tip koji svoje poznavanje mode ima potrebe dokazivati posljednjim outfitima koji prate krikove mode. Ona je žena koja uistinu zna pozadinu priče, koja svoje znanje pomno pretače u svoje tekstove dok sada živi život izvan gradske vreve. Jedna je od onih osoba koja nije prva pred fotoapartom, kojoj je sam naš dolazak u njezin dom itekako otkrivanje intime – zbog čega smo jako polaskane. Samom selidbom, ali i radom od kuće, možemo reći da su njen novi početak ustvari i njene nove životne postavke – o čemu smo i razgovarale u njenom novom domu u Bedekovčini.

"

Ne odgovara nam svima lifestyle od devet do pet, niti rad u velikim kolektivima, i to je sasvim ok.

"

N: Priča o novom početku nekako mi se činila idealnom za tebe jer si se nakon niz godina posla u novinarskoj redakciji odlučila za rad od kuće, kao vanjski suradnik. Kako si došla do te odluke, koliko dugo si razmišljala o njoj i zašto misliš da je baš sada bilo vrijeme za nju?

N: Iskreno, ideja o fleksibilnom radu kako po pitanju radnog vremena tako i lokacije, oduvijek mi se činila idealnom za mene. Novinarski posao ionako nije isključivo uredski i uvijek sam si priželjkivala način rada koji sada imam, ali je trebalo nekoliko godina da dođem do faze u kojoj se osjećam dovoljno sigurno za tu stepenicu. Pod time mislim na financijsku sigurnost, na sigurnost u sebe, u znanje koje sam kroz rad u redakcijama usvojila, i to da ću, ako se i nešto izjalovi, moći to podnijeti i ići dalje. Dosta sam ziheraški tome pristupila, a opet su me mučili strahovi oko toga hoće li poslodavci imati razumijevanja za to što ja zapravo želim od svoje karijere, što ako se ponovno dogodi lockdown pa više ne budem potrebna kao vanjska suradnica i slično.

No, strahova će uvijek biti, i ne znam je li baš sada bilo pravo vrijeme za promjenu načina zaposlenja, ali odlučila sam da više nemam što čekati. Uostalom, zbilja mislim da kroz ovakav način i organizaciju rada mogu puno više ponuditi. Ne odgovara nam svima lifestyle od devet do pet, niti rad u velikim kolektivima, i to je sasvim ok.

N: Svi nekako polufantaziramo o preseljenju na selo, volimo maštati o svakodnevici bez stresa, no sigurna sam da i ona ima svoje izazove. Što te najviše, ugodno, ali i neugodno iznenadilo kod ove promjene stila života. Mislim da i svojevrsno ‘otuđenje’ nosi svoje po pitanju emocija, očekivanja… Kako si se nosila s time?

N: Mislim da danas svatko tko ima pametni telefon, stabilnu internetsku vezu i slobodu da je koristi, nije otuđen gdje god se na svijetu nalazio. Osjećam se puno mirnije i slobodnije otkad sam se nakon desetak godina u Zagrebu vratila u Zagorje. Nema tog gradskog kaosa, zagušenosti, svjetlosnog zagađenja. Doduše, nema ni onih dobrih strana grada kao što su tržnice, specijalizirane trgovine ili kazališta. Ali zato imam svoj vrt, trgovine imaju dostave, a do Zagreba mi treba četrdesetak minuta vožnje – tako da do svega što poželim mogu poprilično brzo doći. Definitivno se ne radi o svakodnevici bez stresa. I dalje radimo, nosimo se s vezama i obiteljskim odnosima, ali je u svemu puno manje histerije. Barem u mom iskustvu.

Najneugodnije u toj promjeni stila života, odnosno najnapornije, bilo mi je putovati svako jutro, kroz ‘rush hour’, na posao u Zagreb. Trošila sam nekad i do tri sata na put do posla i natrag, ovisno o gužvi i to je bilo dosta frustrirajuće. Nekima bi neugodna potencijalno bila i količina posla koju sa sobom nosi okućnica, no u tome za sada još uvijek uživam. Predstavlja mi svojevrsnu terapiju.

N: Zadnje si bila zaposlena kao urednica na portalu Super1, no ipak si se odlučila vratiti modi i modnom uredništvu. Jako mi je zanimljivo čuti da moda nekoga toliko inspirira i danas, s novinarskog aspekta – što te i dalje privlači tim temama, kako gledaš danas na modno novinarstvo?

N: Moda je odraz vremena, političkih zbivanja, klimatskih prilika, svijesti u društvu. U javnosti se često percipira kao nešto površno, ali ona je puno više od vizualnog izgleda koji postižemo kad nešto nosimo. I to je ono što me i dalje k njoj vuče i što me tjera da pišem tekstove kroz koje pokušavam objelodaniti tu njezinu stranu. U digitalnim su medijima publika i klikovi koje ona donosi najvažniji pa me ne čudi da se modno novinarstvo svelo na to što se nosi na crvenom tepihu ili na Instagramu. I to je ok, oduvijek se pisalo o tome što se nosi na britanskom dvoru ili na dodjeli Oscara.

Ipak, trudim se zagrebati dublje i pokušati predstaviti i mlade dizajnere, inovativne dizajnerske projekte na kojima rade, prokomentirati zbivanja u industriji i fenomene kao što je cancel kultura s kojom se modna industrija stvarno teško nosi, digitalnu modu… Unatoč tome što imam generalni dojam da publiku stvarno nije briga. No, ne možemo publici servirati samo ono što ona želi. U tom trenutku postajemo nepotrebni.

N: Zašto misliš da nas toliko ovih dana na neki način želi krenuti ispočetka? Ja bih rekla da je pandemija djelomično učinila svoje – bi li rekla da je utjecala i na tvoje odluke ili ipak ne?

N: Ja sam svoju odluku donijela i prije pandemije, ali me ona sigurno pogurala da je realiziram. U tom sam periodu shvatila da je rad od kuće s odlascima na teren kad je potrebno, sasvim izvediv, a i cijeli se svijet preko noći priviknuo na online komunikaciju tako da je sve, kad je moja odluka o promjeni stila života i posla u pitanju, nekako sjelo na svoje mjesto.

Pandemija je mnogima donijela toliko teških stvari od gubitka posla do gubitka dragih ljudi, a sretnijima (i svjesnijima) među nama je, iz moje perspektive, otvorila oči. U konstantnom smo stresu oko vlastitih poslova, odgoja djece, klimatskih promjena, potresa, ratova. Pandemija nam je pokazala da se stvari mogu promijeniti preko noći i da se trebamo fokusirati na ono što nam je stvarno vrijedno.

"

Moda se u javnosti se često percipira kao nešto površno, ali ona je puno više od vizualnog izgleda.

"

N: Što bi savjetovala nekome tko razmišlja o selidbi iz grada?

N: Da prvo dobro razmisle je li to za njih i pokušaju vizualizirati kako će im izgledati život i što od njega žele. I da se ne boje otuđenosti ili uskraćenosti. Ovdje sve funkcionira isto kao i u gradu, često i puno brže i svakako smirenije.

N: Što najviše voliš raditi po kući, općenito što najviše voliš kod ove kuće i stila života?

N: Najviše volim svoju kuhinju i sve što se u njoj zbiva. Obožavam spremati hranu i ugošćivati prijatelje, a u kući je to nekako puno prozračnije i elegantnije nego u stanu. Trenutačno još nismo sasvim dovršili preuređenje pa gosti manje dolaze, ali zato ja više fermentiram voće i povrće, konzerviram agrume, kuham ajvare i chutneyje.

N: Sad kad radiš od doma, imaš li neke outfite u kojima voliš provoditi vrijeme i posvećuješ li više pažnje nekom ‘at home’ looku?

N: Ne skidam se iz Birkenstockica. Gotovo uopće ne obuvam cipele, čak ni sada kad je hladno, i to je nešto najbolje na svijetu. Imam jedne za vrt u kojima radim sve što treba po dvorištu, i jedne za van pa samo navučem čarape i idem gdje trebam. I nitko me ne gleda čudno, čudnije me gledaju kad izvučem biserne naušnice i vintage torbicu.

N: Svakako je zanimljivo vidjeti da modna urednica živi jedan minimalistički, clean, osviješteni stil života. Kako spajaš to dvoje? Mora li uopće moda uvijek biti povezana s trendovima i kako danas gledaš na stil s obzirom na Instagram i cijeli neki javni konflikt na temu s jedne strane, održivosti, a s druge strane ‘must have’ odjevnih komada i brendova?

N: Slično kao i celebrity teme u modnom novinarstvu, trendovi i it komadi u modnoj industriji su tu jer to publika želi. Za održivost tu nema puno mjesta jer smo i dalje u kapitalističkom sustavu u kojem je cilj prodati više. A čim imamo hiperprodukciju, ne možemo imati održivost. Većina održivosti koju brendovi danas promoviraju je običan greenwashing. Rade to jer to publika sada želi bez ikakvih stvarnih namjera. Čast izuzecima. Meni je to zanimljivo promatrati, ali kao potrošač u tome ne sudjelujem.

Veliki sam sucker za povijest mode, posebno mode 20. stoljeća kad su se ženska tijela oslobodila i pojavili se prvi dizajneri kakve danas znamo. Rado proučavam kako su se stvari tada izrađivale ručno, kako su žene same kod kuće šivale prema krojevima iz magazina, kako su materijali izrađivani da bi trajali. Sukladno tome i u vlastitom ormaru radije biram vintage i second hand komade ili one koji se rade u malim serijama ili po narudžbi što velik dio hrvatskih dizajnera prakticira.

N: Nedavno si se udala, u jeku pandemije, koja je sigurno imala više negativnih nego pozitivnih učinaka na veze, odnose općenito… Kako je utjecala na vaš odnos, kako ste se kao par snašli u pandemiji, novoj kući, tome da oboje sada radite od kuće?

N: Kuća i dvorište dovoljno su veliki da se možemo razdvojiti kad nam to treba, tako da nemamo problema s time što smo, praktički otkad je pandemija stigla, 24 smo sata na dan zajedno. A kad se oni i pojave, kao i u svemu vjerujem, ključna je komunikacija. Trudimo se da uvijek komuniciramo sve što nam se događa i sve što osjećamo kad se ne događa baš ništa. I to za sada dobro funkcionira.

N: U čemu posebno uživaš ovih dana, kad se radi o nekim tvojim unutarnjim postavkama, kako vidiš neki daljnji razvoj za sebe, poslovno i privatno?

N: Još uvijek učim kako se sasvim odmoriti. Najviše uživam u tome što više nisam konstantno pod stresom, a to vidim prvenstveno kroz činjenicu da uredno spavam. Planiram dane kako mi odgovara, kad imam manje energije mogu si dopustiti da oni budu sporiji (iako moram priznati da se i dalje učim nositi s osjećajem krivnje zbog toga što na takve dane ‘ne dajem dovoljno’). A što se tiče daljnjeg razvoja, jedan mi je kolega, kad sam odlučila na ovu promjenu, rekao da sam se unazadila. Ali za mene je ovo ogroman napredak bez obzira na titulu koja piše na papiru. U ovoj se fazi karijere osjećam ispunjenije sa sadržajem posla koji obavljam i nadam se da ću u budućnosti to samo nastaviti produbljivati.

 

N: Omiljeno jelo koje pripremaš ovih dana?

N: Svaki dan kuham nešto drugo, ali konstanta mi je ovih dana sourdough koji nakon nekoliko desetaka štruca još nisam sasvim svladala. I kimchi kojeg sam ove jeseni spremila već jedno pet kila. Puno sam podijelila, ali i mi ga jedemo gotovo svaki dan.

N: Kad dođeš u Zagreb gdje voliš provoditi vrijeme?

N: Imam dvije nezaobilazne gastro lokacije na kojim se opskrbim za doma, a to su Bread Club u Trakošćanskoj i Delicatesse O La La u Masarykovoj. Kavu volim popiti u Cogitu, bilo kojem, a za ručak ili večeru najčešće odem na neku fuzijsku hranu u Kai, Soi ili Kut ako uspijem uloviti mjesto.

N: Što bi preporučila nekome tko dolazi u Bedekovčinu?

N: Da spusti očekivanja! U razvoj Bedekovčine se već godinama ne ulaže mnogo. Imamo niz krasnih lokacija kao što su Bedekovčanska jezera ili dvorac Gornja Bedekovčina obitelji Bedeković iz 18. stoljeća, čiji potencijal nije iskorišten i u kojima ni lokalci, a kamoli turisti ne uživaju koliko bi mogli. Ali ako vas netko pozove u posjet, dođite, kućna druženja su bez premca!

VEZANE OBJAVE